Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Regnrekord över Stockholm

Juni anno 2012 är den regnigaste i Stockholm historia. I alla fall sedan mätningarna inleddes 1901. ”Ja, vi har slagit rekordet. Och det ser ut att komma mer”, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Stockholms regnrekord från 1956 är slaget.

Den gången föll 113 millimeter regn över huvudstaden under juni, en notering som passerades under natten till tisdag.

– Ja, vi har slagit rekordet. Fram till nu har vi haft 116,8 millimeter i Stockholm, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, vid 10.30 på tisdagen.

Om det är den största mängden regn genom alla tider är så klart omöjligt att säga. I Stockholm har man mätt nederbörd ända sedan 1786, men den station där "rekordet" slogs har varit fungerande sedan 1901.

Och enligt SMHI ser det ut att komma ännu mera regn.

– Det ser ut som att det kommer att komma lite mer regn över Stockholm. Från midsommar och framåt blir det lite ostadigare igen, säger Sandra Andersson.

Men hon kan glädja solglada huvudstadsbor med att vädret blir bättre åtminstone över helgfirandet.

– Just nu har vi ett högtryck som letar sig in. Midsommarafton ser ut att åtminstone inledas ganska så soligt. Men fram mot kvällen och natten, eller kanske först under midsommardagen, så kommer det lite skurar. Det är lite oklart hur snabbt det här regnområdet kommer in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.