Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Reinfeldt: Husbyborna måste visa att de accepterar inte detta

Foto: Mats J Larsson
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anser att Husbyborna själva bär huvudansvaret för att lösa problemen.

Efter mer än ett och ett halvt dygns tystnad uttalade sig i går eftermiddag Fredrik Reinfeldt för första gången om oroligheterna i Husby. Enligt statsministern finns en risk att oroligheterna fortsätter.

– Nu måste alla hjälpa till för att få lugn, föräldrar och vuxna. Husbyborna måste få tillbaka sitt bostadsområde, sade Reinfeldt.

Han anser att politiker ”behöver göra mer”, inte minst inom skolområdet och att unga ska få jobb.

– Vi vill göra satsningar på att få bättre skolresultat, särskilt då riktad mot skolor och den typ av utanförskapsmiljö som vi nu diskuterar, sade Reinfeldt som inte kom med några nya konkreta förslag.

Under pressträffen fick han flera frågor om regeringens ansvar, något som S-ledaren Stefan Löfven anser finns på grund av den stigande långtidsarbetslösheten.

Vilka behov av politiska åtgärder av dig som ledare ser du på kort sikt nu?

– Jag tror att detta görs bäst av människor som bor i Husby. Föräldrar som bor där, företagare. Det är alltid så att när våldsverkarna tror på våld så är finns deras största brottsoffer i deras närhet, i deras omgivning. Det är de som måste sätta stopp, det är de som måste visa att vi accepterar inte detta. Det är inte ni som styr här, det är majoriteten som vill ha lugn och ro, svarade statsministern.

Uttalandet är anmärkningsvärt, anser Morgan Johansson, ordförande i riksdagens justitieutskott och ordinarie ledamot i Socialdemokraternas högsta ledning, verkställande utskottet.

– Det är bara ett sätt att skjuta frågan ifrån sig och rymma från det politiska ansvaret. Politiken i sig har ett stort ansvar inte minst stat och kommuner. Att lägga över ansvaret på individer på det här sättet är mycket anmärkningsvärt, säger han.

Morgan Johansson vill att regeringen i höstens budget återinför de drygt 100 miljoner kronor per år till kommuner för att använda LVU (lagen om vård av unga) för att få bort bråkiga ungdomar från gatorna som fanns fram till 2007. Förslaget får tummen ner av statsministern.

– Vi har redan sedan länge ett system i sådant fall för omhändertagande som vi snarare har breddat eftersom vi också möjliggör numera för att det ska kunna ske i brottsförebyggande system, säger Reinfeldt.

På kritiken från Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att han var snabbare på att fördöma hot inom idrotten efter att två fotbollstränare i hans favoritklubb Djurgården avgått än Husbyupploppen svarade statsministern:

– Jag är mycket konsekvent i att stå upp mot våld varhelst det än uppträder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.