Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Reinfeldts uttalande får hård kritik

Hyresrätten har visst en framtid i innerstaden. Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande i måndagens DN att hyresrätten inte fungerar innanför Stockholms tullar får massiv kritik både från fastighetsägare och politiker. Reinfeldts åsikt delas inte heller av bostadsministern.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD) håller inte med om Reinfeldts beskrivning att hyresrätten i dag inte fungerar som upplåtelseform i innerstaden:

– Han beskriver ett problem. Men hyresrätten behövs och har sin plats. Och regeringen arbetar för att stärka hyresrättens ställning, säger Stefan Attefall.

Det var i måndagens DN som statsministern sade att ”alla som varit i närheten av Stockholms innerstad vet att hyresrätten som idé inte funkar där. Hyresrätten ska man lämna över till nästa hyresgäst, men i realiteten har det blivit en svart marknad”. Reinfeldt sade också att ”de flesta som har ett hyreskontrakt i Stockholms innerstad ser ett värde i det och släpper det inte”.

Stefan Attefall pekar på det nya hyressättningssystem där geografiskt läge och lägenhetens standard ska få större betydelse för hyresnivåerna.

– Det kommer att betyda större skillnader mellan innerstad och förort, konstaterar han, och påpekar att det nya systemet ändå inte innebär rena marknadshyror. Hyrorna ska fortfarande sättas i förhandlingar mellan hyresgästerna och värdarna, men flera faktorer än i dag ska vägas in.

Fredrik Reinfeldts uttalande har fått hård kritik från flera håll, även bland allianskolleger.

I en TT-intervju på måndagen förtydligade statsministern sitt resonemang:

– Jag tror att många känner igen sig i att hyresrätten är välbehövlig för att vi ska kunna ha en välfungerande bostadsmarknad. Då är syftet att man utan att ha en stor egen kapitalinsats ska kunna få en hyresrätt som man överlämnar till någon annan när man inte längre behöver den. Min erfarenhet är att just när det gäller Stockholms innerstad så är det stora delar av hyresrätterna som inte fungerar så.

Bland Stockholms fastighetsägare var många i går besvikna på Fredrik Reinfeldt. Camilla Fors Persson som äger flera fastigheter i innerstaden tycker att han målade upp en felaktig beskrivning av huvudstadens hyresrätter.

– Med all respekt för vår statsminister tycker jag att det var en tråkig bild av hyresmarknaden i Stockholm som presenterades. Jag känner inte alls igen mig i den. Det är synd att man fortfarande tror att det är mycket svarthandel mellan bostadsrätter, villor och hyresrätter. Tyvärr förekommer det fortfarande mellan hyresgäster, säger hon.

Att det ändå finns en svart marknad i dag beror enligt branschorganisationen Fastighetsägarna på att människor inte litar på att marknaden fungerar.

Gustav Fridolin , bostadspolitisk talesman för Miljöpartiet, säger att Reinfeldts resonemang är ”Kafka-artat”.

Den svarta marknadens hyreskontrakt och svart uthyrning av bostadsrätter har växt för att bostadsbristen ökat. Att använda det som argument för att inte göra något är absurt, menar han:

– Viktigast är att bygga mer, framför allt små och billiga lägenheter i storstäderna och i universitetsstäderna, säger han, och avvisar dessutom resonemanget att problemet bara gäller innerstaden.

– Det är svårt att hitta bostad i hela Stockholmsregionen.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.