Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rekord i skärmflygare i luften över Stockholm

23 skärmflygare i luften över Klövberget i Tyresö. Det är rekord i antalet piloter som samtidigt är i luften, inte bara över Klövberget utan i hela Stockholmsområdet.

Rekordet sattes i lördags. På bilden saknas några av de 23 som befinner sig bakom fotografen.

– Det har aldrig hänt tidigare att så många flugit samtidigt i Stockholmsområdet, säger Björn Hårdstedt, ordförande i Fenix Skärmflygarklubb.

Förhållandena för skärmflygning har varit bra sedan i onsdags.

– När det blåser från väst mot det här berget bildas det ungefär som en luftkudde som man kan flyga på när vinden tvingas uppför bergskanten, säger han.

I helgen var det perfekta vindar med 5 till 6 meter i sekunden, bra väder och det fanns is nedanför Klövberget.

– Isen behövs därför att man inte alltid kan räkna med att kunna landa på berget om vinden minskar. Då glider man bara sakta ned, och utan is hamnar man i vattnet. Inte så kul om det är kallt och djupt.

– Därför var det möjligt att just nu sätta rekord med 23 piloter i luften samtidigt, säger Björn Hårdstedt.

Att starta kan man göra på två sätt: att från ett berg eller sluttning springa rätt ut över kanten mot vinden, eller så kan man bli uppdragen med lina, att vinscha som det kallas.

– Det roligaste är starta från ett berg, konstaterar Björn Hårdstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.