Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rekorddonation till Karolinska Institutet

Ägaren bakom klädgiganten H&M skänker en rekordstor summa på 350 miljoner kronor till Karolinska institutet (KI). Sammanlagt har universitetet nu samlat in 580 miljoner kronor till medicinsk forskning.

Karolinska Institutet har genom en särskild kampanj under namnet "Genombrott för livet" lyckats samla in 580 miljoner kronor till medicinsk forskning. Insamlingen är den hittills mest framgångsrika för ett nordiskt universitet.

Det största enskilda bidraget kommer från Familjen Erling-Perssons stiftelse, som är grundad av klädjätten Hennes & Mauritz huvudägare Stefan Persson. På en presskonferens under tisdagen presenterades det att stiftelsen donerar 350 miljoner kronor.

- Vi är stolta över Karolinska Institutet, något som jag tycker att alla svenskar borde vara. Där bedrivs en verksamhet som är viktig för Sverige och för världen. Det är därför vi i Familjen Erling-Perssons stiftelse nu har beslutat att donera till Karolinska Institutet, säger Stefan Persson, ordförande i Familjen Erling-Perssons stiftelse och ledamot i Karolinska Institutets kommitté för fundraising.

Övriga donatorer som hittills bidragit till "Genombrott för livet" är stiftelsen Jochnick Foundation, AFA Försäkring, Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser samt läkemedelsföretaget Meda. Därutöver har Barbro och Bernard Osher's stiftelser tidigare donerat cirka 50 miljoner kronor till Osher centrum för integrativ medicin. Sammanlagt rör det sig om 580 miljoner kronor i gåvor till medicinsk forskning.

Kampanjen "Genombrott för livet" stödjer forskningsområden där Karolinska Institutet redan är ledande. De nya ekonomiska satsningarna ska förhoppningsvis leda till medicinska forskningsgenombrott i framtiden. Målet är att kampanjen ska ha samlat in en miljard kronor till år 2010 då KI firar sitt 200-årsjubileum.

- Vi gör nu en fortsatt aktiv strategisk satsning för att generera donationer till exempelvis cancer, cellterapi, allergi, reumatism och hjärt-kärlsjukdomar. Fundraising är en relativt ny företeelse i Sverige, men kommer i framtiden att bli allt viktigare om vi ska kunna göra avgörande forskningsgenombrott, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor för Karolinska Institutet.

Familjen Erling-Perssons stiftelse donation på 350 miljoner kronor kommer att finansiera en aula i anslutning till Karolinska Institutets campus i Solna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.