Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rekordmånga protester mot planerna för nya Stureplan

Över 5.000 personer har hört av sig till Stockholms stad för att protestera mot renoveringen av Sturekvarteret.

Det är rekord – varken Slussen eller Badringen i Riddarfjärden samlade lika många proteströster. Förklaringen? Ett digert lobbyarbete från kändiseliten i nätverket Stoppa Stureplanerna.

Vid ett av de runda borden på Sturehof sitter Kurt Svensson som otaliga gånger förr. I ena handen håller han en kaffekopp och låter den andra växla mellan cigaretten och pennan han löser en sudoku med.

– Jag föddes vid Humlegården, det här är mitt kvarter. På Sturehof har jag varit sedan det här bara var en pub. Nu kommer jag hit när jag vill bjuda vänner på bättre lunch eller middag, säger Kurt som om han vore en del av kvarterets fasta rekvisita. Han låter blicken, något frånvarande, vandra genom ett Stockholm som inte längre finns.

– För mig som är urstockholmare, så är det mycket känsla i de här kvarteren. Jag minns allt, här fanns restaurangen Brända tomten och längre ner Bäckahästen, säger 74-åriga Kurt Svensson som fruktar att han snart kommer att få se fler affärer i kvarteret gå i graven.

Läs mer: Planen: Så ska Sturekvarteret se ut i framtiden

– Det är bra att renovera men de måste göra det försiktigt. Blir det för mycket byggarbetsplats kommer affärerna tvingas att stänga. Och det skulle vara en katastrof för kvarteret, säger Kurt Svensson.

Mig veterligen har vi aldrig fått så många synpunkter tidigare. Och den stora majoriteten är negativ till projektet

Aldrig tidigare har ett byggprojekt i Stockholm väckt så stora protester. När tiden för att tycka till om renoveringen för Stureplan gick ut den 11 juli hade mellan 5.000 och 8.000 stockholmare kommit med synpunkter till Stadsbyggnadskontoret, mer än dubbelt så många som inför Slussens ombyggnad.

– Mig veterligen har vi aldrig fått så många synpunkter tidigare. Och den stora majoriteten är negativ till projektet, säger Martin Schröder på Stadsbyggnadskontoret.

Läs mer: Så tycker stockholmarna om nya Stureplan

DN har ögnat igenom synpunkterna som kommit in till Stockholm stad och konstaterar att den överväldigande majoriteten skickats in genom en förtryckt lista som man skriver under. Bakom den finns den framgångsrika pr-kampanjen Stoppa Stureplanerna, en plattform på sociala medier som använt sig av lokala kändisar, som Lena Endre och Petter, för att skapa opinion mot rivningsplanerna.

– Stureplan är en viktig plats för många människor. Det är centrum för så mycket av Stockholms både näringsliv och affärsliv. Vi måste fortsätta att uppmärksamma hur många som är motståndare till det här projektet, säger krogkungen PG Nilsson som äger Svenska Brasserier och är aktiv i motståndsrörelsen.

Daniel Janouch jobbar på Stockholms matmarknad.

– Många kunder stör sig på att fastighetsägaren är ett företag som är stationerad i Abu Dhabi och som inte känner till hur viktigt Stureplan är för stockholmare, säger Daniel Janouch, medan han piffar grönsaksdisken.

Foto: Emil Hammarstrom

Daniel Janouch jobbar på Stockholms matmarknad. ”Vem vill hänga här med byggdamm under tio år?”, undrar han. Foto: Emil Hammarström

Trots fastighetsägarens ADIA:s försäkran om att butikerna kommer att finnas kvar, råder det en domedagskänsla i Sturegallerian.

– Om planen går igenom kommer vi att försvinna. Det är ingen som kommer att använda Sturegallerian som en mötesplats under ombyggnaden, vem vill hänga här med byggdamm under tio år?, undrar Daniel, som är 18 år gammal och jobbat extra efter skolan sedan ett år tillbaka.

Sandy Kawekwa är butiksansvarig på makeupbutiken Face. Hon tror att Sturegallerian behöver en rejäl ansiktslyftning.

– För några år sedan var det här ett inneställe men det har gått ner extremt mycket. Så det är nog inte enbart dåligt med renoveringen. Men det är fifty–fifty. Risken är ju att folk hittar andra ställen att gå till under byggperioden och blir stamkunder där i stället. Med all den konkurrens som finns i dag blir det svårt att locka tillbaka dem, tror Sandy Kawekwa.

Foto: Emil Hammarström

”Det är nog inte enbart dåligt med renoveringen”, säger Sandy Kawekwa. Foto: Emil Hammarström

Men renoveringsförslaget som är ute på sin andra samrådsrunda har också i dagarna fått grönt ljus från länsstyrelsen, som bland annat har i uppgift att bevaka att riksintresset följs.

– De har haft synpunkter på planen, men vad gäller de föreslagna rivningarna så står länsstyrelsen bakom förslaget så som det är utformat i dag, säger Martin Schröder på Stadsbyggnadskontoret.

Även SL har invändningar mot planen, bland annat att den nya planerade tunnelbaneuppgången direkt till Marmorhallarna bara är tillgänglig under gallerians öppettider. Det är något som även Skönhetsrådet menar är oacceptabelt och både SL och Skönhetsrådet slår fast att det måste finnas en utgång tillgänglig på kvällar och nätter.

Nu ska Stadsbyggnadskontoret sammanställa alla yttranden och redovisa det för politikerna i stadsbyggnadsnämnden under hösten. Liberalerna och Moderaterna har redan gjort klart att de säger nej till planen för att rivningarna är för omfattande.

Från barrikaden på Sturehof lovar PG Nilsson att striden inte är över.

– Vi har fler aktioner inplanerade i höst, men jag vill inte avslöja mer i nuläget. Men jag är optimist, jag är van att vinna, säger krögaren självsäkert.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.