Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rekordmanga-vabbar-till-foljd-av-striktare-smittregler/

STHLM

Rekordmånga vabbar till följd av striktare smittregler

Förskolepersonal som stoppar snoriga barn i tamburen. Pressade föräldrar som har svårt att få vardagen att gå ihop och kräver att få slippa betala förskoleavgiften.

Coronapandemin påverkar de flesta småbarnsfamiljer och antalet uttagna vabdagar är nu högre än på flera årtionden, visar DN:s sammanställning.

Och enligt barnläkaren Jonas F. Ludvigsson är det lika bra att vänja sig – den nya vardagen ser ut att vara här för att stanna.

Även om antalet allvarligt covid-19-sjuka barn i förskoleåldern är mycket få, visar Försäkringskassans vab-statistik och de beskrivningar från förskolechefer i Stockholm och Göteborg som DN talat med, att oron för smittan snabbt tagit fart efter sommaren.

Samtidigt beskriver förskolechefer hur svårt och ibland konfliktfyllt det kan bli för personalen när de ska agera grindvakter framför stressade föräldrar när Folkhälsomyndighetens nyligen uppdaterade rekommendationer ska uttolkas.

– Jag förstår de som tänker och säger att ”gud, jag orkar inte längre, pojken är ju bara snuvig”. Och sedan har vi föräldrar som själva är jätterädda, så det kan vara klart jobbigt för medarbetarna att hantera, säger Ingalill Gustavsson, förskolechef i Farsta i Stockholm.

Att inledningen av denna höst inneburit ett nytt läge blir tydligt när vabdagarna, uttag av tillfällig föräldrapenning, jämförs. De två senaste veckorna har de snabbt tagit fart och från vecka 35 till 36 ökade vabdagarna med 70 procent. Och jämför man med motsvarande vecka förra året så gjordes 66 procent fler ansökningar om vabdagar första veckan i september i år.

Läs mer: Familjens vardag ändrades i grunden när pandemin kom

Försäkringskassans nationella statistik tyder på att ökningen framför allt drivs av att samma barn hålls hemma längre.

Eva Jakobsson är samordnare för covid-19 på förskoleförvaltningen i Göteborgs stad. Om svårigheterna att avgöra vilket barn som ska skickas hem och inte, säger hon:

– Det blir en dialog i tamburen. Förvaltningen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för när barn ska vara hemma från förskolan, och de ger ju utrymme för tolkningar, mellan pedagoger och vårdnadshavare. Här finns familjer som upplever en press att få ihop både sin vardag och sin ekonomi.

– Någonstans tar ju tålamodet slut, man kanske känner att det inte går ihop. Det blir pressat.

Eva Jakobsson säger att man från förvaltningens sida har valt en strikt hållning i relation till rekommendationerna. Man har också en tät dialog med regionens smittskyddsexperter.

– Vi har en högre tröskel för att komma tillbaka till förskolan om man har symtom. Men jag skulle inte beskriva den som en nolltolerans.

Det kan bli jättesvårt. Vi är inte medicinskt utbildade. Vi får titta på allmäntillståndet. Men många barn kan ha hosta länge efter att de har varit sjuka. Det finns mycket att ta hänsyn till.

I Farsta i Stockholm är Ingalill Gustavsson förskolechef över en verksamhet med 2.400 barn. Hon säger att man just nu diskuterar hur förskolorna ska fungera så smittsäkert som möjligt inomhus när vi går mot kallare och regnigare dagar där uteleken inte blir lika enkel.

– Nu ska barn med lättare hosta eller lätt snuva kunna komma tillbaka efter sju dagar om de i övrigt är symtomfria, säger Ingalill Gustavsson.

– Men visst kan det bli jättesvårt. Vi är inte medicinskt utbildade. Vi får titta på allmäntillståndet. Men många barn kan ha hosta länge efter att de har varit sjuka. Det finns mycket att ta hänsyn till.

Hur är det för era anställda att agera som en sorts portvakter?

– Vi har skickat ut information till pedagogerna om hur vi ska jobba med detta och vilka direktiv som gäller. De ska ta emot frågorna, men inte hamna i polemik. De mer upprörda föräldrarna ska alltså hänvisas till rektorn.

Det börjar förekomma exempel i såväl Stockholm som Göteborg på att föräldrar begär att få slippa betala förskoleavgiften med hänvisning till covid-19.

– Vi har fått till oss några som vill ha avdrag för att de inte kan utnyttja sin plats. Den här situationen kan nog ibland beskrivas som en gråzon där Försäkringskassan inte alltid går in och täcker upp, och den drabbar familjer, det kan vi absolut se, säger Eva Jakobsson vid förskoleförvaltningen i Göteborg.

Förskoleförvaltningens chef för juridik och ärendehantering Amanda Larsson säger att hon känner till ett fall där en familj tagit Göteborgs stad till kronofogden. Det ska gälla ett barn som familjen av oro för smittan själva valt att hålla hemma.

– Familjen har skickat en faktura som vi har bestridit eftersom barnet har varit välkommet till förskolan, säger Amanda Larsson.

Att barn som har lindriga symtom som torrhosta och snuva enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kan återgå till förskolan om det gått sju dagar sedan insjuknandet är fullt rimligt, enligt Jonas F. Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

– Med de flesta infektioner kan man ha kvarvarande symtom under en tid, inte minst snuva och lättare hosta som hos barn kan sitta i i flera veckor. Kroppen kan ha dödat själva viruset men de skador som viruset ställer till med, den reaktion som viruset drar igång behöver inte vara borta.

Feber är däremot tecken på en pågående virusinfektion. Och om sjukdomsförloppet förvärras för varje dag bör man också hålla sig hemma lite längre, även utan feber.

– Det finns ingen magisk gräns och ska man vara ärlig är viruset inte säkert helt borta men nivåerna är förmodligen så låga på dag sju att det inte spelar något praktisk roll. Jag har blivit kontaktad av föräldrar som varit hemma länge och inte vet vad de ska göra. Att vabba i fem veckor för att barnet är snuvigt blir ett väldigt stort praktiskt problem.

Jonas F. Ludvigsson menar att detta kommer att vara den nya vardagen för barnfamiljer, även när det kommer ett vaccin. Folkhälsomyndighetens bedömning är att barn och unga generellt inte behöver vaccineras ”i en första fas”, eftersom de inte drabbas hårt av viruset. Om vaccinet dessutom endast skulle vara effektivt på 50 procent kommer vi att behöva hålla i vår nuvarande livsstil ganska lång tid framöver, tror Ludvigsson.

– Visst, ett vaccin med 50 procents effektivitet kommer göra nytta genom att till exempel minska antalet dödsfall, men det kommer tyvärr inte att leda till att vi kan ändra vår nuvarande livsstil särskilt mycket eftersom den vaccinerade fortfarande kan få sjukdomen och smitta andra, säger han.

Helena Sjödin Öberg: Karriären är inte förstörd av några veckors vabbande

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt