Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rekordökning av anmälningar mot mäklare

Anmälningarna mot fastighetsmäklare om lockpriser ökade med rekordhöga 230 procent under 2015, visar ny statistik mot Fastighetsmäklarinspektionen. ”En larmklocka”, menar Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

DN kunde i november berätta att både lockpriser på bostäder och anmälningar om lockpriser har ökat kraftigt. Nu presenterar Fastighetsmäklarinspektionen statistik för hela 2015 som bekräftar den bilden.

Anmälningarna om lockpriser har ökat med 230 procent från 2014 till 2015. 2015 fick inspektionen in 105 anmälningar om lockpriser jämfört med 32 året innan. Sex av tio anmälningar gäller mäklare i Stockholms län. Lockpriser är nu den vanligaste anledningen till att en fastighetsmäklare anmäls till Fastighetsmäklarinspektionen.

– Det har varit en stor ökning av anmälningar som gäller priset i marknadsföringen. Med stor sannolikhet är huvudorsaken den heta bostadsmarknad vi har med ett lågt utbud av bostäder och snabb budgivning, säger Eva Westberg, chef för Fastighetsmäklarinspektionen.

I november presenterade DN statistik som visade att skillnaden mellan begärt pris och slutpris på bostadsrätter i Stockholm fram till och med oktober inte varit större sedan samma period rekordåret 2011. I oktober 2015 var prisgapet dubbelt så högt som oktober 2014.

Många bostadsspekulanter hörde därefter av sig till DN och vittnade om att lägenhetspriserna stigit kraftigt från det utannonserade priset genom budgivningar, vilket gjort dem mycket irriterade. Just gapet mellan marknadsfört pris och slutpris vid bostadsförsäljningar är förmodligen bakgrunden till de många anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen.

– När anmälningarna mot fastighetsmäklarna ökar är det en viktig förtroendefråga för hela branschen att göra någonting åt de problem som deras kunder upplever. Vi hoppas att detta leder till att mäklare ser över sina rutiner för att kunna sätta mer realistiska priser i sin marknadsföring, säger Eva Westberg.

Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, tar de många anmälningarna på stort allvar.

– Det är en larmklocka. Konsumenternas förtroende är a och o för fastighetsmäklarna. Det är av dem de får sina uppdrag.

Hon menar att varje mäklare nu måste ta sig en funderare på hur man ska kunna göra fackmannamässiga bedömningar av marknadspriset vid varje given tidpunkt.

– Konsumenten förväntar sig en närhet mellan den bedömningen och slutpriset, annars blir de irriterade, säger Ingrid Eiken.

Även Fastighetsmäklarinspektionen kommer att se över hur man jobbar. DN har berättat att inspektionen ska göra en särskild granskning av lockpriser under 2016. Nu ska man titta på om det finns något sätt att få flera mäklare fällda för lockpriser. I dag är det många mäklare som blir friade när de överklagar till förvaltningsdomstolar.

– Vi måste bevisa att mäklaren gjort fel, och det är svårt i fråga om lockpriser. Därför ska vi nu titta på våra arbetsrutiner och se om vi kan göra något för att bli bättre på att bevisa att marknadsföringspriset satts väsentligt för lågt i för hållande till slutpriset, säger Eva Westberg.

Så många mäklare anmäldes 2015

Sammanlagt 378 anmälningar gjordes mot fastighetsmäklare gjordes under 2015. Majoriteten gällde lockpriser och budgivning. Så här fördelade sig dessa anmälningar:

Anmälningar om lockpris:

105 i riket totalt

64 i Stockholms län

49 i Stockholms stad

Anmälningar om budgivning:

99 i riket totalt

46 i Stockholms län

46 i Stockholms stad

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.