Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Extremt tidig ”sommar” i Stockholm

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den meteorologiska sommaren kom till Stockholms innerstad den 17 april. Tidigare än så har den bara anlänt en gång förut, och det var för 215 år sedan. Våren blev bara 15 dagar lång i huvudstaden i år.

Under den senaste lilla vårvärmeböljan hann sommaren anlända här och var i södra Sverige, och inte bara till Skåne, visar det sig.

På lördagskvällen stod det klart att Malmö och Lund fått sommarsällskap av några platser i östra Götaland, och även en plats i Svealand, nämligen Observatoriekullen i Stockholm, skriver SMHI.

Definitionen på meteorologisk sommar är att det ska vara minst 10 grader i dygnsmedeltemperatur fem dygn i sträck, och det är den första dagen i serien som blir sommarens ankomstdatum. Stockholm fick alltså sommar den 17 april.

Det har bara hänt en gång under mer än 250 år av mätningar att Stockholms meteorologiska sommar anlänt tidigare än så, och det var den 14 april 1803. Hela april var ovanligt varm det året.

Åren 1996 och 1964 kom sommaren samma dag som i år, alltså den 17 april.

Att våren är notoriskt nyckfull visar detta år med all önskvärd tydlighet. Det svinkalla vädret i mars, som fortsatte en bit in i april, gjorde att den meteorologiska våren (över 0 grader i snitt sju dygn i rad) inte kom till huvudstaden förrän den 2 april, vilket var två och en halv vecka senare än normalt.

Våren blev i år alltså bara 15 dagar lång i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.