Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Reno Norden konkursmässigt – saknas reservplan för sophämtning

Sophämtare på Reno Norden under sopstrejken i Stockholm i början av juli.
Sophämtare på Reno Norden under sopstrejken i Stockholm i början av juli. Foto: Emil Hammarström

Reno Norden är föremål för försäljning. Ett meddelande gått ut på Oslobörsen, om att en köpare sökes för det konkursmässiga renhållningsbolaget. Stockholm Vatten saknar reservplan för sophämtningen vid en eventuell konkurs.

I december 2016 tecknade Stockholm Vatten kontrakt med renhållningsbolaget Reno Norden för att överta sophämtningen i sex områden i Stockholms stad från den 1 oktober. Men bolagets ekonomi är mycket skakig – sedan bolaget börsnoterades för tre år sedan har aktievärdet sjunkit med 97 procent.

Enligt ett pressmeddelande på Oslobörsen på tisdagskvällen har bolaget anlitat investmentbanken Carnegie för att hitta en köpare till hela eller delar av bolaget.

– Bolaget är väldigt ansträngt finansiellt. Det är konkursmässigt. Långivaren är väldigt skuldsatt, och det här visar att man inte vill driva bolaget vidare. Meddelandet innebär att man går ut på ett desperat sätt. Man blottar ju strupen rätt rejält. Samtidigt fortsätter bolaget att ta kontrakt, säger Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet som följt bolagets ekonomiska utveckling.

För Stockholm Vatten kom beskedet som en överraskning. Reno Norden har verksamhet i Danmark och Norge som går dåligt. Det är de svenska kontrakten som varit lönsamma, och enligt Krister Schultz, vd för Stockholm Vatten har beskedet i nuläget ingen betydelse för stockholmarnas sophämtning. Någon beredskap för att ta över renhållningen vid en eventuell konkurs har inte Stockholm Vatten. Någon sådan klausul finns inte inskriven i kontraktet.

– Nej. Frågan är hypotetisk, men om bolaget skulle gå i konkurs är konkursförvaltaren skyldig att driva den lönsamma verksamheten vidare. Om den inte klarar det direktupphandlar vi nya entreprenörer, säger Krister Schultz.

Aktieägarna vill troligtvis inte skjuta till mer pengar.

Enligt honom är det bolagets svenska dotterbolag som Stockholms stad gjort kreditupplysning på inför kontraktskrivningen, och där är ekonomin stabil.

– Det är det bolag som lägger anbud som vi kontrollerar. Det är ju också troligt att det är den svenska delen som kommer att drivas vidare vid en eventuell försäljning eftersom den går bra. Det händer att våra entreprenörer byter ägare, men det förändrar inga avtalsförhållanden, säger Krister Schultz.   

Enligt TT har renhållningsbolaget kontrakt om sophämtning i 26 svenska kommuner. Bolagets skakiga ekonomi borde inte vara någon överraskning för dem, enligt Joakim Bornold.

– Det förvånar mig att de inte kollat upp ekonomin. De kommuner jag haft kontakt med säger att de tagit UC på det svenska bolaget, men att de inte kollat moderbolaget i koncernen som finns i Oslo. Danska kommuner är väl förberedda på att det blir en konkurs, så att de kan upprätthålla renhållningen, och det hoppas jag att svenska kommuner också är.

Läs mer: Sopkaoset kommer att fortsätta i flera veckor

DN har sökt representanter för Reno Nordens svenska vd Peter Ekholm som hänvisar till den norska koncernledningen. Erik Riste, kommunikationsdirektör för det norska moderbolaget, som hänvisar till det pressmeddelande som gick ut på tisdagskvällen på Oslo-börsen och inte lämnar några kommentarer i övrigt. Enligt meddelandet är det oklart om en försäljning överhuvudtaget är möjlig, och en eventuell affär ska vara klar i slutet av 2017.

– Det ska snarare ses som en tidsgräns för när bolaget måste likvideras, vilket troligtvis beror på att aktieägarna inte vill skjuta till mer pengar, säger Joakim Bornold.

Läs mer: Flest klagomål på sopkrisen från Vasastan och Älvsjö

I Stockholms stad resulterade Reno Nordens övertagande av sophämtningen i en vild strejk bland ett 50-tal sophämtare, och många har sagt upp sig när det stod klart att bolaget hade för avsikt att sänka de anställdas löner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.