Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Reptiler de nya sommarkatterna

Foto: Emma Eriksson

Skansenakvariets hittegodsavdelning är fullbelagd. Hittills i år har 70 vattensköldpaddor som Stockholmare tröttnat på fått en temporär fristad på Djurgården.
– I stället för att avliva sköldpaddorna släpps de ut, det är dåligt både för djur och natur, säger Ana Wahlström, verksamhetsansvarig på Skansenakvariet.

Bakom en låst säkerhetsdörr med dödsskalleskylt märkt "Giftiga djur" har Skansenakvariet en hittegodsavdelning för övergivna reptiler. Stockholmspolisen hyr in sig på akvariet i väntan på att ägarna ger sig till känna.

Just nu simmar tio honungsmelonstora vattensköldpaddor runt i baljorna. Det är sällan en olyckshändelse att exotiska djur hamnar i kärr och vattendrag runt om i länet. Sommarreptiler är ett lika säkert sommartecken som sommarkatter.

Många sköldpaddor blir övergivna av sina ägare. Foto: Emma Eriksson

– Många köper vattensköldpaddor åt sina barn när de är små som en femkrona och jättesöta. De äter sallad och bor i ett litet akvarium men snart är de 30 centimeter, kräver ett 200-litersakvarium och äter massor av rå fisk som luktar illa, säger Ana Wahlström.

Hon lyfter upp en rödörad sköldpadda som ganska snabbt visar sitt riktiga humör. Den saknar tänder men käkhugg gör rejält ont i ett finger.

– De biter ofta barnen och blir bara surare och surare för varje år. I stället för att avliva sköldpaddorna släpper man ut de i naturen. Förutom att det är plågsamt för djuren ska man aldrig släppa ut främmande arter i vår natur.

Djurparkerna tar årligen emot hundratals exotiska husdjur som ägare tröttnat på. När polisen inte hittar ägaren blir de övergivna djuren Svarte Petter i den informella byteshandeln mellan djurparkerna.

– Vi får in många vattensköldpaddor i ganska dåligt skick, de är tråkigt att se, de är helt lealösa och kalla och trötta med för långa klor. Vi vill ogärna avliva djur och försöker i stället bli av med dem genom att byta djur med andra djurparker, säger Ana Wahlström.

Hittills i år har Skansenakvariet tagit emot 70 vattensköldpaddor, 6 stora boaormar och ett par leguaner. Senast i tisdags fick akvariet en majsormsunge som ringlade Ringvägen fram innan den fångades in av polisen och fördes till Skansenakvariet mitt i natten.

– Majsorm är inte så vanligt att vi får in för de är lätta att sälja. Men boaormar som folk ledsnar på och lägger ut i naturen får vi hur många som helst.

I tisdags fångade polisen en majsorm på Ringvägen. Foto: TT

Att avliva en reptil kostar några hundralappar men alla djurägare släpper ut vattensköldpaddor vind för våg i stället. En del hamnar på djursjukhusen.

– Vissa djurägare saknar skrupler och tröttnar på att ha en ilsken rödörad vattensköldpadda i ett terrarium. Det är sommar och varmt och man tror att djuren kan klara sig ute, vilket de absolut inte gör, säger Mia Runnérus, chef på Evidensia Specialistsjukhuset i Strömsholm.

Hon möter många vanvårdade reptiler som ägarna köpt i tron att de är lättskötta husdjur.

– Många föräldrar köper små gulliga sköldpaddor till sina barn för att de är allergiska. De tycker att det är kul i början och engagerar sig i djuret men efter ett par år är det inte så roligt med en ilsken vattensköldpadda hemma. Det kan också vara svårt att hitta semestervakt, de rödörade vattensköldpaddorna är ganska aggressiva djur, säger Mia Runnérus.

Många djurägare är förvånansvärt okunniga om sina husdjurs behov menar hon.

– Vattensköldpaddor får ofta så kallade "man made diseases". Ägarna matar de inte på ett korrekt sätt utan ger djuren alldeles för ensidig kost, kanske bara räkor. Man låter de vara i terrarium utan UV-ljus så att de får D-vitaminbrist och även kalkbrist. Allt detta gör att de blir alldeles mjuka, deras skelett går sönder och de faller ihop, säger hon.

Hon menar att en djurägare har ansvar för sitt djur både när det lever och ända in i döden.

– Många drar sig för att avliva djur men en avlivning orsakar inte djuren någon smärta. Det är bättre att sköldpaddorna får sluta sina dagar på ett humant sätt i stället för att släppas ut i naturen och lida, säger Mia Runnérus.

Foto i text: Emma Eriksson


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.