Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 21:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/resor-i-stockholms-kollektivtrafik-marks-som-bra-miljoval/

STHLM

Resor i Stockholms kollektivtrafik märks som Bra miljöval

Naturskyddsföreningen berömmer SL för deras miljöarbete.
Naturskyddsföreningen berömmer SL för deras miljöarbete. Foto: Helena Landstedt/TT

Resor i kollektivtrafiken i Stockholm får märkningen Bra Miljöval. Bakgrunden är att SL har förbättrat sitt miljöarbete, enligt Naturskyddsföreningen, som står bakom märkningen.

– Vi är glada att SL valt att miljömärka sina spår- och bussresor, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval.

Alla resor som görs med Stockholms kollektivtrafik genom SL:s spår- och bussresor kommer nu att vara märkta med Bra Miljöval. Det är Naturskyddsföreningen som står bakom beteckningen. SL kvalificerar sig genom att bland annat använda miljömärkt el och åtgärder för energieffektivisering.

– Vi är glada att SL valt att miljömärka sina spår- och bussresor. Kollektivtrafiken i Stockholm visar genom märkningen att de tar miljöfrågan på allvar och vi hoppas nu att fler ska följa deras exempel, säger Eva Eiderström, chef Bra Miljöval, i ett pressmeddelande.

Naturskyddsföreningen skriver att SL sedan tidigare har ett ”omfattande miljöarbete” och att bolaget nu har ”tagit ytterligare steg för att nå upp till miljömärkningen”. ”SL har bland annat upphandlat miljömärkt el som ställer krav på den förnybara elproduktionen. Bolaget kommer dessutom att ställa ännu hårdare krav vid nya upphandlingar av till exempel buss- och spårfordon”, enligt pressmeddelandet.

David Lagneholm, förvaltningschef och vd för SL, kommenterar märkningen:

– Oavsett om man reser ofta eller då och då i Stockholms län, utgör resandet med SL en grundbult i en hållbar livsstil. Vi vill göra det ännu tydligare att SL:s resenärer gör aktiva val att värna om miljön när de reser med oss, eftersom SL och resor med SL-trafiken lever upp till högt ställda krav inom miljöområdet. Därför har vi valt att ansöka om att få märka våra resor med Bra Miljöval, säger han i pressmeddelandet.

För att förtjäna märkningen som Bra Miljöval krävs bland annat att man använder förnybar och miljömärkt el, enligt Naturskyddsföreningens kriterier: ”100 procent av all el som licenstagare använder ska vara förnybar varav minst 50 procent miljömärkt.” Dessutom måste exempelvis bussarna rengöras med miljömärkta produkter för tvätt både in- och utvändigt, och alla spårfordon måste använda miljömärkta produkter ombord.

– Vi arbetar för att skapa ett transporteffektivt samhälle. Kollektivtrafik utgör grunden för att vi ska kunna resa effektivt med minst resurser. SL med sina 865.000 resenärer dagligen före pandemin bidrar starkt till denna omställning, säger Eva Eiderström i pressmeddelandet.

Läs mer: Få resenärer och ännu färre munskydd i SL-trafiken

Ämnen i artikeln

SL
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt