Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/restaurang-hasselbo-med-lust-och-ambition-vill-man-bli-en-mysig-kvarterskrog/

Krogkommissionen

Restaurang Hasselbo. Med lust och ambition vill man bli en mysig kvarterskrog

Pilgrimsmussla med gurka och pepparrot, 175 kr.
Pilgrimsmussla med gurka och pepparrot, 175 kr. Foto: Krogkommissionen

Krogkommissionen. På Restaurang Hasselbo på Tegnérgatan saknas inte kompetens i köket och ambitionen är att skapa en högkvalitativ bistro. Har de vad som krävs för att de ska nå sitt mål?

Tegnérgatan har, som Krogkommissionen tidigare har konstaterat, blivit ett stråk där restaurangerna ligger på rad. Här ligger, bland många andra, naturvinsbaren Savant, frankofila Café Atlantique och, ett stenkast bort, Gulddrakenominerade Folkparken. Med hög konkurrens om de många hungriga gästerna är läget sannolikt både en utmaning och en välsignelse. Hos Hasselbo, som öppnade i november, ger stora, rundade fönster, strama trämöbler i signalrött och ett sobert stengolv med gott om fria ytor och en avväpnande Tintin-tavla en välkomnande, om än något anonym känsla. Bara de eleganta läderdetaljerna påminner om salooninspirerade Saddle & Sabre, som låg här tidigare.

Ett riktigt gammalt finkrogsgäng huserar i köket. Krögartrion Filippa Dahlberg, Cooper Palmer och Oskar Karlsson har erfarenhet från Mathias Dahlgrens Matbaren; även om Dahlberg senast kommer från hyllade Schmaltz. Här finns också kockar från Adam/Albin, Ekstedt och Allegrine. Kompetens saknas alltså inte i huset.

Men ambitionen med Restaurang Hasselbo är inte fine dining, här vill man enligt egen utsago snarare skapa en högkvalitativ bistro och kvarterskrog à la Rolfs kök.

Hasselbo vill vara en mysig kvarterskrog.
Hasselbo vill vara en mysig kvarterskrog. Foto: Krogkommissionen

Hela vägen dit når man inte – än. Delvis för att sorlet inte når den på samma gång intima som stimmiga stämningen när borden står glest och inredningen är sval; delvis för att köket inte alltid håller jämna steg med ambitionerna.

Menyn är kort och koncis, med trendriktigt fokus på obestämt moderna mellanrätter, ett par tre per person rekommenderas, liksom att dela runt bordet. Rätterna byts ofta ut, efter råvaror och lust. Vinlistan är ambitiös utan att sticka ut.  

En utmärkt inledning är ett grillat ostron (55 kr), som kommer in liggande på en saltbädd, perfekt tillagat, med hyvlad tryffel, bladpersilja och ett krispigt chips. Grönsaker med dipp (65 kr) är en fräsch förrätt med snyggt upplagda bitar, slantar och smala remsor av gurka, morot, rädisa, rödbeta och selleri, med hemrörd hummus med sesamfrötopping. En brödkorg med varmt, härligt surdegsbröd med mjukt smör stillar samtidigt den värsta hungern.

Tacos de Cabeza, 520 kr för två personer.
Tacos de Cabeza, 520 kr för två personer. Foto: Krogkommissionen

En vacker, välsmakande rätt är pilgrimsmussla (175 kr) med gurka och pepparrot: Några lena bitar skaldjur, i en cirkel av gurkskivor och pepparrotskräm. Allra bäst är rätten som i menyn kort och gott heter bläckfisk (155 kr), en servering som till och med charmar inbitna bläckfiskskeptiker med motvilja för allt som är för segt. 

Här har havsdjuret förvandlats till tagliatelle, blandats med fänkål i samma form, och fått sällskap av fläderbuljong och picklade fläderbär, lime, korianderolja och mjuk aioli. En innovativ och vackert upplagd fullträff – och ett många gånger bättre val än kökets vichyssoise (145 kr), en klassisk potatis- och purjolökssoppa som hos Hasselbo tyvärr reducerats så hårt eller stått så länge att den blivit nästan oätligt salt. Sådana misstag borde inte passera så erfaren kökspersonal.

Humöret runt bordet stiger igen när vi får in en god bit kalvbräss (160 kr), stekt och lätt panerad, ovanpå en portion välavvägd polenta, krämig majspuré och en rejäl dos hyvlad tryffel ovanpå. 

En kväll väljer Krogkommissionen menyns dyrrätt: tacos de Cabeza (520 kr för två personer). Det är en trendig och här mycket lyckad rätt som definitivt utklassar de tacos som brukar inleda den svenska genomsnittsfamiljens fredagsmys. Köttet är som sig bör långkokt och smältade mör oxkind, samt oxtunga i mörk och tät buljong. Mjuksega, lite grova tortillas, chilihet sås av god kvalitet, en perfekt kalibrerad pico de gallo och lättgrillad avokado serveras till. Smakrik och pratvänlig pysselmat.

Chokladpudding, 105 kr.
Chokladpudding, 105 kr. Foto: Krogkommissionen

Varje chokladälskare bör satsa på chokladpudding (105 kr) till efterrätt. Bakom det prosaiska namnet, som minner om sjuttiotalets populära pulverefterrätter, döljer sig en luftig mjölkchokladmousse som vilar på en botten av tät kladdkaka. Saltkornen på toppen ger en perfekt smakbrytning. Barnsligt gott. 

Hasselbos munk (125 kr) har inget hål, utan är en boll av friterad deg försiktigt rullad i socker, som ligger på en härlig, smakrik hjortronkompott och serveras med en kula len vaniljglass. Personalen är genomgående tillmötesgående och vänlig, men väntan kan bli irriterande lång, även när lokalen inte är full.

Priset för att vara ombytlig och flexibel är att till synes sakna ärende – och riskera att bli själlös. I dag är rätterna hos Hasselbo överlag fint komponerade och ibland riktigt lyckade, men förvånansvärt ojämna. När allt sätter sig kan mästerkockarna hos Hasselbo alldeles säkert komma dit de vill, men då behöver man fila på finesserna. 

Läs fler av Krogkommissionens tester