Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rialavarg kan ha hittats död

Ett djurkadaver påträffades på torsdagen nedgrävt i en grusgrop i Rimbo, norr om Stockholm. Polisen kan inte utesluta att rör sig om en död varg och har inlett en förundersökning gällande grovt jaktbrott. 

Det var en markägare som på torsdagseftermiddagen upptäckte djurkadavret i en grusgrop strax utanför Rimbo i Norrtälje kommun, norr om Stockholm.  

– Med anledning av att han uppfattar att det är en varg som ligger nedgrävd tar han kontakt med polisen, säger Ola Lindgren, stationsbefäl vid Norrtäljepolisen.

Patrullen som skickades till platsen kunde inte utesluta att det rörde sig om en död varg.

– Eftersom man inte kan utesluta att det rör sig om en varg har vi inlett en förundersökning avseende grovt jaktbrott, säger Ola Lindgren, men uppger att det lika gärna kan röra sig om ett dött hunddjur.

Som DN tidigare rapporterat har vargreviret i Rialaområdet, som ligger i närheten av Rimbo, varit tomt hela sommaren.

Den senaste observationen är från morgonen 29 april. 

– Det upphörde ganska plötsligt, och det borde inte ha varit så helt tvärtyst om den vargen var kvar i reviret. Antingen har den vandrat i väg eller också har den dött av någon anledning, sade Eva Hedberg, länsstyrelsens naturvårdsenhet, tidigare till DN. 

Djurkadavret har tagits i beslag och ska under fredagen föras till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala och undersökas. 

Enligt Ola Lindgren var kadavret kraftigt förruttnat. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.