Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ribbenvik till demonstranter: Jag har besvarat era frågor

Demonstranterna omgrupperade sig på Medborgarplatsen där protesterna kommer att fortsätta tills Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik väljer att träffa dem.
Demonstranterna omgrupperade sig på Medborgarplatsen där protesterna kommer att fortsätta tills Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik väljer att träffa dem. Foto: Alexander Mahmoud

Sittstrejken mot utvisningar till Afghanistan fortsätter på Medborgarplatsen. Trots näthot har det varit lugnt för demonstranterna efter attacken på tisdagen. Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik skriver i ett brev till arrangören att deras önskemål inte kan tillgodoses.

Stockholmspolisens talesperson Lars Byström har precis kommit ut ur ett stabsmöte där man konstaterat att det i nuläget inte finns några planerade motdemonstrationer i anslutning till Ung i Sveriges manifestation.

– Nej, inget känt, men sedan kan saker och ting förändras, säger Lars Byström.

I sociala medier har det talats om både demonstrationer och angrepp mot ungdomarna på Medborgarplatsen, men än så länge har inga tillstånd sökts hos polismyndigheten.

– Vi ligger och bevakar sådant där på nätet, sedan får vi se. Det är inte säkert att det kommer in någon tillståndsansökan. Det kan bli spontant. Så vi följer den typen av kommunikation på nätet också, säger Lars Byström.

Ung i Sveriges talesperson Fatemeh Khavari säger till Stockholmdirekt att deltagarna har tagit emot flera hot.

– Det har bland annat publicerats bilder på oss på nätet och det kan räknas som personliga hot. Vi har anmält det till polisen, säger hon.

Läs mer: Demonstranterna har flyttat till Medborgarplatsen

Under torsdagen besökte Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och gruppledaren och talespersonen för migration Maria Ferm Medborgarplatsen och svarade på frågor från ungdomarna. Även socialdemokraten Heléne Fritzon, migrationsminister och biträdande justitieminister, besökte Medborgarplatsen.

Men demonstranterna väntar fortfarande på Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik och är beredda att stanna tills han kommer.

Ribbenvik har skrivit ett brev till Fatemeh Khavari och Ung i Sverige som DN har tagit del av.

”Jag uppskattade vårt samtal för några veckor sedan då vi tillbringade mer än en timme tillsammans och då du framförde de frågor ni lyfter i dag. Jag vill försäkra dig om att jag lyssnade både på dig och andra personer från er organisation som jag träffade samma vecka. Jag ställde även upp när ni ville filma ett samtal med mig. Jag besvarade era frågor och försökte förklara varför vissa människor behöver skydd i Sverige och andra inte. Svaren jag gav då är de samma som i dag”, skriver generaldirektören.

Han skriver att Migrationsverket följer utvecklingen i Afghanistan.

”Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige.”

På torsdagen inkom fyra anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, mot polismyndigheten. Tre av dem gällde sittstrejken på Mynttorget, som anmälarna anser ha varit ”olaglig”.

”Folksamlingen med ockupanter skulle ha upplösts och samtliga som inte har rätt att vistas i landet på grund av avslag på sin asylansökan skulle internerats och avvisats från landet”, skriver en anmälare.

Läs mer: Här kastas bengalen mot demonstranterna på Mynttorget

Den fjärde anmälan tycker att polismyndigheten ”bryter mot FN:s rasdiskrimineringskonvention genom att bevilja nazistiska organisationer demonstrationstillstånd”.

Rätten att demonstrera regleras i grundlagen. Demonstrationsfriheten får begränsas, men bara om det är nödvändigt, till exempel på grund av ordning, säkerhet eller med hänsyn till trafiken.

Även den högerextrema gruppen Nordisk ungdom, som låg bakom attacken mot manifestationen på tisdagen, säger sig ha JO-anmält polisen, men någon sådan anmälan går inte att hitta i JO:s diarium på torsdagseftermiddagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.