Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rikspolischefen: Rinkeby ingen krigszon

Rinkeby torg.
Rinkeby torg. Other: Hannes Holmström

Chefsåklagare Lise Tamm jämför Stockholmsförorten Rinkeby med en krigszon.

Men rikspolischef Dan Eliasson håller inte med.

– Jag köper inte den beskrivningen, säger han.

Det var i måndagens avsnitt av Studio Ett i Sveriges Radio som Lise Tamm, nuvarande chefsåklagare och blivande chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, gjorde jämförelsen.

– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.

Hon anser att det är viktigt att tänka brett och fortsätter sitt resonemang i radioprogrammet:

– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen.

Rikspolis Dan Eliasson, som var ute och träffade poliser på Järva under måndagen, vänder sig mot beskrivningen.

– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen, säger Eliasson till TT.

Han anser att Lise Tamm är en mycket bra person, men vet inte vilka referensramar som hon haft när hon gjorde jämförelsen.

– Men när jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter.

Läs mer: Ministern söker svar i verklighetens Rinkeby

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.