Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Riktade satsningar mot kriminella gäng i förorten

Foto: TT

Polisen bekräftar Stockholms handelskammares rapport om att brottslighet är ett problem för företagandet i fattiga förorter.

– Nu gör vi en riktad satsning i norra Botkyrka, i en omfattning som ingen har varit med om under de senaste 25 åren, säger Palle Nilsson, biträdande chef i polisområde syd.

Handelskammarens rapport, som DN rapporterade om i början av veckan, visar att den negativa utvecklingen har varit tydligast i Norsborg i norra Botkyrka; där anser åtta av tio företagare att otryggheten har ökat.

Var fjärde företagare i så kallade utanförskapsområden har fått en försämrad ekonomi. Dessutom överväger var tionde företagare att lägga ner eller flytta verksamheten på grund av brottslighet.

– Rapporten innehåller inga överraskningar för oss, den styrker de rapporter vi själva har tagit fram, säger polisen Palle Nilsson.

Klicka här för att grafik över utsatta områden

Det företagarna utsätts för kan vara beskyddarverksamhet, eller att kriminella går in i affärer och restauranger och plockar åt sig utan att betala. Ingen vågar protestera för då riskerar de att råka illa ut.

Nu förstärker polisen sin närvaro i utsatta områden.

– Det är en långsiktig satsning med stöd på nationell nivå. Vi ska arbeta tillsammans med kommunen och fastighetsägarna och vi får vara beredda på att de kriminella nätverken kommer att bjuda på någon form av motstånd, säger Palle Nilsson.

Hur då?

– Det kan vara tecken på social oro, stenkastning eller att de ställer till det på andra sätt. Vi rör om i en myrstack, i områden som de kriminella vill ha som sina egna, där de vill kunna styra. Vi är förberedda på att vi kan möta motstånd men vi kommer inte att backa undan.

I polisområde syd görs särskilda insatser i norra Botkyrka och Hagsätra.

– Vi måste skapa förtroende så att folk vågar prata med oss, det kommer att ta lång tid och vi måste vara närvarande under lång tid. Vi jobbar också, på många sätt, med att få bort tongivande figurer i kriminella nätverk, säger Palle Nilsson.

Men har ni några polisstationer i de här områdena?

– I Botkyrka finns stationen i Tumba. Förut hade vi poliskontor på flera platser, men problemet då var att en grupp på en till sex poliser är för liten för att skapa någon rejäl skillnad på lång sikt. Nu har vi en resurs på drygt 100 poliser i Botkyrka kommun – utredare, spanare och uniformerad personal, säger Palle Nilsson.

Läs tidigare delar i DN Sthlm:s serie Flykten från förorten:

”Polisen behöver stärka sin närvaro”

Flykten från förorten: ”Hamnar i ingenmansland”

”Bankomaten är en oerhört viktig symbol”

Försäkringskassan blir kvar i Botkyrka

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.