Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ringdans räddade tv-eken

Lokalbefolkningen och andra intresserade samlades på Oxenstiernsgatan på måndagen. Trubaduren Roland von Malmborg sjöng medan de andra dansade runt eken.
Lokalbefolkningen och andra intresserade samlades på Oxenstiernsgatan på måndagen. Trubaduren Roland von Malmborg sjöng medan de andra dansade runt eken. Foto: Henrik Montgomery
Tv-eken på Oxenstiernsgatan höggs inte ned på måndagen. Östermalmshundar på morgonpromenad, ringdansare och dagisbarn som ropade ”Rädda eken” flockades runt trädet.

Tre ynglingar, Arwyn från Australien, River från USA och Till från Tyskland, hade övernattat på refugen mitt i gatan.

Varför bryr ni er om en ek i Stockholm?

– Även om den står i Sverige så är det en uråldrig ek och lokalbefolkningen är väldigt arg, säger Arwyn som likt de andra två studerar i Järna.

Är det inte kallt?

– Det går bra. Vi har övernattat med ”Occupy Stockholm” på Brunkebergstorg så vi flyttade bara sovsäckarna hit.

Vad gör ni om polisen kommer och försöker lyfta bort er?

– Vi är beredda på hårda tag, säger Arwyn och ler rart.

Trubaduren Roland von Malmborg, i slokhatt och gitarr, satt uppflugen i eken och anförde ringdansarna i Hank Williams ”Vi är ett träd med djupa, djupa rötter, aldrig ger vi upp”.

Stockholms stad hade tänkt ta ned den tusenåriga eken på måndagsmorgonen, men nu får det vänta.

– Men den mår kanondåligt, hela eken är angripen av röta, säger Björn Embrén, trädspecialist på trafikkontoret.

Rötangreppen kommer dels från rotsystemet, som sattes under stort tryck när gatan fylldes upp några meter på 1960-talet, dels från de stora snitt i stammen som uppstod när grenar sågades bort därför att de var i vägen för trafiken.

– Vi har säkrat kronan med spännband, men grenarna lutar mer och mer utåt och spännbanden är alldeles stela. Det är en överhängande risk att grenar ramlar ned, säger Björn Embrén.

En möjlighet är att Stockholms stad tar ned de grenar som är mest illa ute och låter resten stå kvar.

– Men personligen vill jag ta ned hela eken och ge den åt ekoxarna på Djurgården, säger Björn Embrén.

Några andra som väntar ivrigt på eken är babianerna på Skansens apberg.

– Vi har blivit lovade några grova grenar. De är hållbara att klättra i och babianer har en väldigt destruktiv förmåga. Och var passar en tusenårig ek bättre än på en 120-årig kulturinstutition? säger Skansenakvariets chef Jonas Wahlström.

Läs mer om tv-eken i Lars Epsteins blogg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.