Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-06 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rinkeby-kista-och-spanga-tensta-varst-drabbat-av-coronasmittan/

STHLM

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta värst drabbat av coronasmittan

”Tidigare har vi rapporterat en överrepresentation av antalet smittade personer per 10.000 invånare främst i stadsdelarna Spånga Tensta och Rinkeby Kista. Det tycks dessvärre hålla i sig”, säger smittskyddsläkaren Per Follin.
”Tidigare har vi rapporterat en överrepresentation av antalet smittade personer per 10.000 invånare främst i stadsdelarna Spånga Tensta och Rinkeby Kista. Det tycks dessvärre hålla i sig”, säger smittskyddsläkaren Per Follin. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta är hårdast drabbat av coronasmitta. Det framgår av nya siffror från Region Stockholm som nu redovisar antalet bekräftade fall i Stockholms kommuner och stadsdelar.

– Det är dystert att se för det speglar väldigt tydligt hur folkhälsan och segregationen ser ut i Stockholm, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Som tidigare rapporterats är smittspridningen av coronaviruset störst i de nordvästra stadsdelarna kring Järva i Stockholm. I ett pressmeddelande presenterar nu SLL statistik över stadsdelarna.

– Vi kan nu se att smittspridning sker i hela Stockholms län. Tidigare har vi rapporterat en överrepresentation av antalet smittade personer per 10.000 invånare främst i stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Det tycks dessvärre hålla i sig, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet är fördelningen av covid-19-fall en spegling av hälsoläget i regionen.

– Det är dystert att se för det speglar väldigt tydligt hur folkhälsan och segregationen ser ut i Stockholm. Där människor redan lever i utsatthet och där hälsan redan från början är sämre, där slår pandemin extra hårt, säger hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L).

Siffrorna visar att totalt har 3.143 personer konstaterats smittade i regionen vilket motsvarar 13 fall per 10.000 invånare.

I Rinkeby-Kista finns 238 konstaterade fall vilket är 47 per 10.000 invånare. Spånga-Tensta har 144 smittade vilket är 37 per 10.000 invånare.

Region Stockholm har tidigare uppgett att det funnits en överrepresentation av smittade i Järva-området i den nordvästra delen av staden och med anledning av den stora andelen coronasmittade på Järvafältet förstärkte Stockholms stad sin informationsinsats om viruset i områdena.

Borde ni ha satt in informationsinsatser på fler språk tidigare?

– Det är svårt att säga. Vi var igång rätt tidigt och har byggt på mer över tid. Lärdomen av det här är att information är viktigt men det visar också hur viktigt det är att vi jobbar med att stärka hälsan generellt i socioekonomiskt utsatta områden, säger Anna Starbrink.

Sundbyberg är hårdare drabbat jämfört med andra kommuner?

– Jag har inte information om varje kommun i detta läge, men vi ser att den generella bilden är att i socioekonomiskt utsatta områden så drabbas man mer än i andra områden. Jag var i Rinkeby i fredags och där är många som är sjuka och många som är oroliga där för smittan. Där fanns även oron ”om vården finns för oss?”. Det är självklart för mig, det är inte var man bor som ska avgöra vilken vård man får utan vårdbehovet.

Vad gör ni nu med den här informationen?

– Vi har bildat en grupp i regionen som arbetar med att nå ut till människor med ännu mer information. Vi arbetar med kommunerna och gruppen leds av sjukhuschefen i Södertälje. Vi måste använda lokala civilsamhället som är viktiga kanaler för att nå ut till människor, säger hon.

Fredrik Jurdell är stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta och delar inte bilden av att informationen till Järvaborna varit bristfällig.

– Däremot har det varit generell information och det dröjde nog innan den översattes till alla språk. Uppenbart är att den inte har nått ut tillräckligt väl och att den inte har förändrat folks beteende, man har inte tagit till sig allvaret, säger Fredrik Jurdell.

När stadsdelen den 23 mars fick information om att Järva var överrepresenterat i antal Covid-19 fall tog stadsdelen fram nytt informationsmaterial och mobiliserade lokala föreningar och samfund att sprida den.

– Nu är det ett otroligt pådrag och vi bemannar 9-19 på olika platser i Järva med lokala krafter och hälsoinformatörer från regionen. Det är en väldigt stor aktivitet på ett sätt som jag inte tror att man kan hitta någon annanstans i Stockholm.

Märker ni skillnad i människors beteende?

– Ja, nu förstår man allvaret och följer rekommendationerna om att hålla social distans. Det finns en utbredd uppfattning bland många här att det finaste man kan göra för sina anhöriga är att ta hand om dem och vara närvarande. Därför är det inte solklart när vi säger att nu ska ni hålla distans att det uppfattas som positivt. Men när vi säger det tillsammans med föreningarna blir det ett annat tryck, säger Fredrik Jurdell.

Siffrorna som Smittskydd Stockholm redovisar nu gäller antalet fall som rapporterats till och med den 6 april klockan 11.30.

Ämnen i artikeln

Järva
Rinkeby
Tensta
Spånga
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt