Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 01:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/risk-for-kaotisk-trafikdag-i-stockholm/

STHLM

Risk för kaotisk trafikdag i Stockholm

Foto: Alexander Mahmoud

Lördagen ser ut att kunna bli rörig i Stockholmstrafiken. Det beror på att flera händelser sammanfaller: guldstrid i fotboll, demonstration och högtidlighållandet av allhelgonahelgen med tusentals besök på stadens begravningsplatser.

Allsvenskan avslutas på lördagen med flera parallella matcher, som alla börjar klockan 13. Två av dem äger rum i Stockholm.

Ungefär samtidigt ska ett stort antal demonstranter passera genom innerstaden, och i kvällningen väntas tiotusentals personer ta sig till de stora begravningsplatserna för att uppmärksamma Alla helgons dag.

– Vi har en plan, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Polisområde syd genomför en insats kring ett utsålt Tele2 arena. Drygt 30.000 åskådare ska ta sig dit.

– Det kommer att bli fullt på de allmänna kommunikationerna och på vägnätet. Vi får nog se en förhöjd intensitet efter klockan 11.

SL sätter in fyra extratåg på gröna linjen mellan klockan 14 och klockan 16.45.

Situationen är snarlik på Friends arena, men där är inte lika mycket biljetter sålda.

På Tele2 möter Hammarby Häcken och på Friends möter AIK Sundsvall. Den förstnämnda matchen har med guldstriden att göra. Under förmiddagen reser dessutom ett stort antal Djurgårdensupportrar från stan till Norrköping i hopp om att deras lag kan säkra guldet där.

– Parallellt med matcherna har vi en demonstration som avgår från Sergels torg klockan 13.45 via Kungsträdgården till Medborgarplatsen, där den ska avslutas senast klockan 17, säger Österling.

Arrangörer är flera grupper som protesterar mot Turkiets invasion i norra Syrien. 

– På tre platser ganska centralt har vi alltså väldigt många människor som ska röra sig samtidigt. Så trafikläget kommer att vara problematiskt.

När solen gått ner senare på eftermiddagen väntas nya rörelser av ett helt annat skäl: alla de människor som vill hedra bortgångna nära och kära på stadens begravningsplatser.

– Det är alltid så under kvällstid på allhelgonahelgen att väldigt mycket bilar ska parkeras vid dels Skogskyrkogården, dels Norra begravningsplatsen, säger Ola Österling.

SL förstärker trafiken på tunnelbanans linje 18 från Odenplan till Skogskyrkogården mellan klockan 13.30 och 18.30.

En annan planerad justering i kollektivtrafiken riskerar däremot att bidra till helgtrasslet: pendeltågen mellan Stockholms City/Sundbyberg och Jakobsberg är inställda i båda riktningarna från och med fredag kväll till natten mot måndag. Ersättningsbussar sätts in mellan Jakobsberg och Hjulsta/Akalla.

Polisen är även redo för insatser senare under kvällen.

– Det är mycket som talar för att SM-guldet hamnar i Stockholm. Vi ska försöka se till att det i så fall kan bli ett bra och värdigt firande, säger Österling.