Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rivning vid Östermalmstorg

Vad sägs om ett radhus vid Östermalmstorg? Just nu rivs den så kallade Folkanfastigheten och på taket till det nya komplexet planeras tio exklusiva, radhusliknande bostäder.

I många år vallfärdade stockholmarna till teatern Folkan vid Östermalmstorg för att njuta av bland andra revyförfattaren Kar de Mummas föreställningar.

Men fastigheten i hörnet av Nybrogatan vilade på mycket dålig grundläggning med omfattande sättningsproblem. Till sist återstod bara utrymning och rivning av fastigheten, som staden äger och som ursprungligen uppfördes 1856. På 1930-talet byggdes fastigheten delvis om, men problemen med sättningar bestod.

Ursprungligen skulle fastigheten med teatern ersättas med ett hotell, men tomträttshavaren Deamatris Förvaltning, som ägs av Peab och Fast Partner, backade ur och fick i stället godkänt för handel, kontor och bostäder.

I vintras tecknade Åhléns ett tioårigt kontrakt för 4.100 kvadratmeter handel i tre plan, från t-baneplanet och uppåt med de två våningsplanen ovan jord bakom stora glasfönster ut mot Östermalmstorg. Under jord byggs tunnelbaneplanet ut under torget fram till tunnelbanans förbindelsegång. Preliminärt öppnar varuhuset i november 2009.

Ovanför butikerna planeras fyra våningar med kontorsplan på totalt 4.600 kvadratmeter och på taket bygger Peab tio bostäder, troligen bostadsrätter, i form av radhus i två våningar med bostadsytor på mellan 100 och 150 kvadratmeter. Bostäderna, som nås via ett trapphus från Nybrogatan, ska vara inflyttningsklara vid årsskiftet 2009/2010.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.