Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Röda Korsets center för torterade flyktingar kallar till krismöte

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter att ha förlorat upphandlingen om vården för tortyr- och krigsdrabbade kallar stiftelsen Röda Korsets center för torterade flyktingar, RKC, till krismöte på måndag. Syftet är att diskutera vad den nya upphandlingen får för konsekvenser för patientgruppen. 

– Den här specifika patientgruppen kommer att bli utan vård, säger verksamhetschef Thomas Lindgren. 

I den nya upphandlingen specificeras inte den patientgrupp, personer med tortyr- och krigstrauma, som Kris- och traumacentrum och RKC i dag behandlar på uppdrag av landstinget. Målgruppen har istället vidgats till att gälla alla med migrationserfarenheter som uppvisar trauma eller stressrelaterade problem. 

Thomas Lindgren är kritisk till upphandlingen och menar att det nu inte längre är tortyrskadevård som landstinget beställer. 

– Hela tortyrskadevården kommer att försvinna. Eftersom den målgruppen inte nämns i upphandlingen måste anbudsgivarna inte erbjuda dem den specifika vård som de behöver. Och måste de inte det så kommer de inte heller att göra det. Den målgruppen är dyr och krånglig, säger Thomas Lindgren.

På krismötet vill man diskutera med politiker samt med andra organisationer och vårdgivare vilka konsekvenser den nya upphandlingen får. 

– Beställaren vet inte vad det är de ska beställa och det leder till att man ställer väldigt allmänna kvalitetskrav som inte är relevanta för tortyrskadevård. Man låser in sig i ett avtal med två anbudsgivare som inte kommer att leverera den här vården, säger Thomas Lindgren.

Hela tortyrskadevården kommer att försvinna. Eftersom den målgruppen inte nämns i upphandlingen måste anbudsgivarna inte erbjuda dem den specifika vård som de behöver.

RKC är en från Svenska Röda Korset fristående ideell stiftelse som funnits sedan slutet av 1980-talet. Den var delvis ett svar på att Sverige ratificerade FN:s konvention om tortyr, som trädde i kraft 1987. Thomas Lindgren menar att den nya upphandlingen inte är i enlighet med FN:s konvention.

– Det går inte ihop med FN:s riktlinjer. Om inte landstinget tar ansvar för frågan måste staten göra det, säger han. 

Patientgruppen behöver mer än vanlig traumabehandling, menar han. Det är något som inte specificeras i upphandlingen. 

– Många av de här personerna har en väldigt kaotisk livssituation, man måste arbeta mycket bredare med psykosociala metoder på flera olika nivåer och samverka med andra samhällsinstanser för att det här ska fungera. 

Vad tror du kommer att hända med den här patientgruppen? 

– Jag tror att de kommer att snurra runt i den somatiska vården, de kommer inte att kunna ta emot den modell av vård som de nu kommer att få och de kommer inte att vara kapabla att ställa krav på rätt vård.

Läs mer: Avtal med barnpsykiatrisk mottagning avslutas

Maria Hägerstrand, enhetschef för psykiatrin i Stockholms läns landsting, säger till DN att man genom upphandlingen inte utesluter någon vård utan istället utvidgar den.

– Den här målgruppen ingår i den här bredare definitionen, vi har inte tagit bort någonting. Man gör alltid en medicinsk bedömning och anpassar vården.

Röda korset har bedrivit vård för den här patientgruppen i mer än 20 år. Finns samma kompetens vad gäller tortyrskadevården hos de vinnande leverantörerna? 

– De anbud som de har lämnat visar på hög kvalitet och de ar sex månader på sig att visa att kompetensen finns. Vi ställer en fråga och sedan är det upp till anbudsgivarna att svara på hur man ska uppfylla kraven, det är det vi utvärderar. Alla upphandlingar är framåtsyftande, vi kan inte ta hänsyn till de som utför vården i nuläget, säger Maria Hägerstrand. 

Capio psykiatri och Praktikertjänst psykiatri är de leverantörer som vunnit upphandlingen. 

Henrik Brehmer, informationsdirektör på Capio AB, säger till DN att man kommer att erbjuda den vård som landstinget frågar efter. 

– Upphandlingen omfattar patientgruppen med trauman efter krig och tortyr. Vi har relevant kompetens och erbjuder evidensbaserade vårdprogram som följer riktlinjerna i Sverige. 

Så den specifika tortyrskadevården kommer inte att försvinna? 

– Nej, den kommer inte att försvinna. 

Också Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänst psykiatri, säger att man kommer att erbjuda den vård som landstinget efterfrågar. Om det skulle vara så att patientgruppen i fråga behöver ytterligare vård utöver den som upphandlingen specificerar är man beredd att ge det. 

– När det gäller just traumabehandling som är kopplat till tortyr så arbetar vi med det. Annat utöver det, att till exempel utfärda rättsintyg, är något som vi också skulle kunna arbeta med. Det är inte specifikt uttryckt i upphandlingen, men är det något som landstinget skulle vilja ha så kan vi erbjuda det. Vi kan alltid anpassa vår verksamhet efter de behov vi ser hos patienterna, om det behövs fler insatser så tar vi in kompetensen, säger Lauri Nevonen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.