Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 19:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rodgrona-tappar-egen-majoritet-i-botkyrka/

STHLM

Rödgröna tappar egen majoritet i Botkyrka

De rödgröna partierna i Botkyrka förlorar egen majoritet. Samtidigt går lokala Tullingepartiet starkt framåt och blir tredje största parti. Miljöpartiet som skakats av en lokal skandal halverar sitt stöd och även Socialdemokraterna backar.

Kommunfullmäktige i Botkyrka ser ut att bli mycket splittrat när rösterna fördelar sig efter valnatten. Miljöpartiet mer än halverar sitt stöd i kommunen, och krymper från 10,2 till 4,9 procent.

MP skakades av en lokal skandal bara dagar före valet, då partiets gruppledare fick avgå med omedelbar verkan efter ”Uppdrag gransknings” avslöjande om att han försökt köpa stödröster av Moderaterna i utbyte mot bygglov för en moské.

Även Socialdemokraterna backar kraftigt från 35,8 till 30,9 procent, men är fortfarande största parti. De rödgrönas tapp kompenseras något av Vänsterpartiets framgångar från 7 till 9,1 procent. Sammantaget gör det att de rödgröna, som tidigare hade egen majoritet, samlar 44,6 procent av rösterna.

Bättre går det för lokala Tullingepartiet, som har som mål att Tullinge ska bli en egen kommun. Tullingepartiet går kraftigt framåt, från 8,8 till 12,8 procent och blir kommunens tredje största parti. I ett av valdistrikten, Tullinge parkhem, samlade partiet 50,2 procent av rösterna.

– Vi är fantastiskt glada över valresultatet. Vi tycker att det här visar att kommundelningsfrågan lever, och att den gör det över tid, säger Carl Widercrantz, politisk sekreterare för Tullingepartiet.

Tullingepartiet bildades 2006. I samband med valet 2014 hölls en kommunal folkomröstning i Botkyrka om kommundelning. 69,8 procent av väljarna röstade då nej till att dela kommunen.

– Vi tycker att det här valresultatet visar att drömmen om närdemokrati är i högsta grad levande hos många som bor i Tullinge och att många vill kunna bestämma över den lokala utvecklingen. Vi har också haft en stark valkampanj med en valstuga som varit bemannad hela tiden, och vi har knackat dörr i många nya områden. Det tror vi har gett resultat, säger Carl Widercrantz.

Sverigedemokraterna noterar den näst största ökningen bland partierna i Botkyrka. Partiet går från 7,7 procent till 11,5 procent av rösterna.

Grafik: Så röstade dina grannar – sök på valresultat i hela Sverige