Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rödgrönrosa i Stadshuset – en knepig sits för S

För att travestera en aktuell affischkampanj i tunnelbanan: Om folket får styra ser det ut som att Moderaterna kan säga ”ajöken” till många procentenheter och ”bye bye” till diverse borgarrådsposter. ”R.I.P. alliansen”, och så vidare. I alla fall för den här gången.

DN/Ipsos väljarundersökning bekräftar den tendens som synts i de flesta mätningar under den senaste 1,5-årsperioden: Det borgerliga skyltfönstret Stockholm är på väg att slå igen med en smäll. Valrörelsen har hittills inte lyckats ändra förutsättningarna i någon nämnvärd utsträckning.

Den mycket optimistiskt lagde borgaren kan peka på att avståndet mellan ”blocken” minskat sedan förra årets mätning, från 10,2 procentenheter till 7,5. Det är dock en synvilla. Sedan dess har Feministiskt initiativ kommit in på arenan och går av allt att döma mot mandat i Stads­huset. Lägger man Fi till vänsterblocket – vilket är det enda rimliga – har avståndet i stället ökat. De ”rödgrönrosa” samlar 54,4 procent mot alliansens 41,6.

Då har vi inte ens gått in på att såväl Kristdemokraterna som Centerpartiet får en svettig valnatt, med betydande risk för att få ta sina hattar och lämna kommunfull­mäktige.

Borgerligt depp till trots: Socialdemokraterna är mätningens enskilda förlorare. Med ett säkerställt tapp och 21,6 procents stöd ligger man, vänstervinden till trots, under det valresultat som betecknades som uselt 2010.

I andra siffror: Skulle en röd-grön-rosa majoritet formeras med dessa siffror som grund så skulle S utgöra mindre än 40 procent av det underlaget. Det vore en helt ny och synnerligen besvärlig situation för ett parti vant att dominera, inte minst som S på flera avgörande politikområden skiljer sig från sina mer radikala kusiner.

S har pratat om att man gärna ser ”block­överskridande samarbeten”, men med ett så här tydligt valresultat skulle man ha en ansenlig svekdebatt att vänta om så sker. Särskilt som en sådan blocköverskridande koalition förmodligen skulle behöva inkludera (det större) Moderaterna för att få majoritet.

Till sist några brasklappar.

DN:s augustimätning 2010 gav en mycket god indikation om valresultatet på blocknivå. De rödgrönas samlade stöd överensstämde på decimalen, medan de borgerligas avvek med 1,7 procentenheter. Dock fanns en tydlig överskattning av Miljöpartiet och Moderaterna.

Sverigedemokraterna har fått högre siffror i andra mätningar och bör inte räknas bort. Som det ser ut nu kan de dock som bäst hoppas på att få beklaga sig i opposition, utan den eftertraktade vågmästarrollen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.