Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rödgrönrosa oense om fattiga EU-medborgare

Åsa Lindhagen (MP).
Åsa Lindhagen (MP). Foto: DN

Den rödgrönrosa majoritetens försök att komma överens om villkoren för fattiga EU-medborgare sprack på tisdagen sedan Feministiskt initiativ hoppat av förhandlingarna i Stockholms stad.

Hur långt ska en kommun sträcka sina insatser för fattiga EU-medborgare? Kring den frågan har den rödgrönrosa majoriteten förhandlat för att enas kring ett gemensamt långsiktigt program. Men på tisdagen valde Feministiskt Initiativ (Fi) att hoppa av.

– Vi har inte kunnat enas i de frågor som är mest centrala: rätten till skola och förskola för EU-medborgare, och i frågan om alternativa boendeplatser, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), ledamot i socialnämnden.

Hon pekar på att andra kommuner låter EU-medborgares barn gå i skolan, och att exempelvis Helsingborg erbjuder uppställningsplatser med el, vatten och tvättmöjligheter.

– Vi vill ha uppställningsplatser och mer långsiktigt boende, och det har vi varit jättetydliga med, säger Anna Rantala Bonnier.

Mot bakgrund av majoritetsfördelningen i kommunfullmäktige, där de rödgröna har 50 mandat mot oppositionspartiernas 48 kan programmet gå igenom ändå, men socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) strävar efter ett bredare stöd.

– Vi vill ha förutsättningslösa samtal med oppositionen och jag hoppas på en bred uppslutning. Det vore bra för den här gruppen att ha ett brett stöd, säger Lindhagen.

Enligt samtliga partier i den rödgrönrosa majoriteten är boendet en kärnfråga, och där går meningarna isär.

– Uppställningsplatser är inget alternativ för oss. Kommunernas möjlighet att förändra situationen för den här gruppen är begränsad, säger Karin Gustafson (S).

Stockholms stad har 130 härbärgesplatser öppna för fattiga EU-medborgare året runt. Under vintermånaderna öppnas även platser i samarbete med kyrkor, samfund och frivilligorganisationer. Under särskilt kalla nätter innebär det mellan 75-125 platser utöver de 130.

– Vi anser att staden ska erbjuda längre vistelser än bara enstaka nätter. Vi vill påverka så mycket vi bara kan, och därför kommer vi att förhandla så mycket vi bara kan, säger bostadsborgarråd Ann- Margarethe Livh (V).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.