Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rökbombsattentat mot aborträttsfestival

Tre maskerade män kastade på söndagseftermiddagen in någon typ av rökbomb i en lokal på Skeppargatan i Stockholm där det pågick en aborträttsfestival. Ingen skadades dock allvarligt vid attentatet.

– Det är svårt att inte se det som ett attentat mot rätten till fri abort, säger Carolina Hemlin, chefredaktör på tidningen Ottar, som tillsammans med RFSU arrangerar Aborträttsfestivalen.

Det var vid 16.20-tiden på söndagen som tre maskerade män slet upp dörren till lokalen och slängde in vad som polisen beskriver som en rökbomb.

– Männen ryckte upp dörren och slängde mitt under pågående filmvisning in något som spred orange, stark, stickande rök i lokalen, berättar Carolina Hemlin, som var på plats när det skedde.

Hon berättar att männen, som var helt svartklädda och maskerade, omedelbart efteråt lämnade lokalen springande.

– De skrek något men det är lite oklart vad det var, allt gick så fort. Det kan ha varit något i stil med ”ut med er era jävlar”, säger Carolina Hemlin.

Ett trettiotal personer fanns i lokalen, bland dem även barn. En tioårig flicka som satt närmast dörren drabbades av andningsbesvär men fick hjälp av ambulanspersonal på platsen och fick senare åka ambulans hem.

Flera av de närvarande chockades. Alla var tvungna att passera igenom röken för att kunna ta sig ut ur lokalen och ut i friska luften.

Ingen skadades dock allvarligt av röken som av polis bedömdes vara "signalrök" .

– Det är klart att vi vet att rätten till abort fortfarande är kontroversiell. Men vi hade inte väntat att vi skulle utsättas för något sådant här, säger Carolina Hemlin.

– Det är svårt att inte se det som ett attentat riktat mot rätten till fri abort eftersom det är en politisk fråga. Men vi brukar inte möta motstånd på det här sättet, säger hon.

Polisen hade vid 21-tiden på kvällen inte gripit någon misstänkt för attacken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.