Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rörigt när renoveringarna på Gröna linjen började

Det blev riktigt trångt när de omfattande renoveringarna av Gröna linjen började på måndagen. Värst var det vid Gullmarsplan där tusentals resenärer tvingades byta tåg. På tisdagen kan läget bli ännu värre enligt SL eftersom det är en dag då särskilt många reser.

På måndagen inleddes de planerade renoveringarna av Gröna linjen och precis som förväntat blev det riktigt trångt och besvärligt för resenärerna. Den som åker från Skarpnäck eller Farsta har det inte lätt i nuläget. Här kan det bli fråga om fyra byten.

Gullmarsplan blev kalabalikens mittpunkt på måndagen och bland annat biljettviseringen orsakade långa köer när tusentals resenärer var tvungna att byta tåg.

– Jag har sett filmer från Gullmarsplan och där var det rejält trångt, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Han berättar att man har extra många informatörer ute på fältet nu – upp till fyra stycken per berörd station – som har till uppgift att vägleda resenärerna.

Hjälper det?

– Ja, det tror vi att det gör. Om någon vill prata med en levande människa så är det jättebra att de finns, säger Claes Keisu.

Är det särskilt skickliga konflikthanterare ni skickar ut?

– Nej. Folk har alltid synpunkter på kollektivtrafiken. Särskilt när det inte flyter normalt. Nu har det gruffats en del. Folk har tyckt att det här var dåligt planerat. Men det måste göras. Tunnelbanan måste underhållas och sommaren är bästa tiden eftersom resenärerna är färre då.

Blir läget värre än det var på måndagsmorgonen? Eller kan den som lyckades genomleva måndagen glädja sig åt att det värsta är över?

– Det brukar vara fler resenärer på tisdagar än på måndagar, så det blir möjligen en peak i morgon.

Nu råder SL resenärer att kolla läget i den digitala reseplaneraren. Vill det sig väl kan det gå att parera en del krångel.

– Ett exempel, bor du i Skarpnäck kan det gå snabbare att ta bussen till Farsta strand och därefter ta pendeln därifrån. Vi har också förstärkningsbussar från Skarpnäck och Kärrtorp. De går var sjätte minut i rusningstrafik. Kan du resa utanför rusningstid så är det naturligtvis väldigt bra, säger Claes Keisu.

– Det här är en ny situation för resenärerna, men det är också nytt för oss. Vi utvärderar hela tiden och ser över om något behöver skruvas på. Om något behöver förbättras så gör vi det.

Arbetet med Gröna linjen är planerat att pågå till den 19 augusti. Mitt i sommaren, den 19-30 juli, stängs också Söderströmsbron mellan Gamla stan och Slussen av för reparationer. Då får drabbade resenärer byta till den röda linjen.

– Det kommer att öka trängseln på röda linjen, säger Claes Keisu.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.