Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rosdahl ber om ursäkt för chipspåsarna

Det har blåst snålt kring det moderata finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl i dag. Efter hans uttalande på onsdagen att höjningen av SL-kortet till 790 kronor är att jämföra med att köpa tre påsar chips. I dag ber han om ursäkt för sin jämförelse.

 – Jag har förstått att många tagit illa vid sig och jag vill uttryckligen be dem om ursäkt. Det var absolut inte meningen att förringa någon på något vis utan ett försök att bildsätta det hela.

Vilka reaktioner har du fått på din jämförelse med chipspåsarna?

 – Jag hart fått många positiva kommentarer men jag har också fått kommentarer där jag har förstått att människor har tagit illa vid sig. Det är jag ledsen över.

Jag läste på din blogg för en stund sedan och där fanns 115 kommentarer. Alla var negativa. Vad säger du om det?

 – Ja, det är väl dom som skriver på bloggen men jag har ju fått privata mejl och sådant också. Och om man följer bloggtrådar så hittar man många som tycker att den här höjningen är väldigt bra. Det finns även ros. Många tycker att man får väldigt mycket för 790 kronor.

Torbjörn Rosdahl säger att höjningen var nödvändig för att kunna göra de stora investeringar som krävs för att kunna göra kollektivtrafiken, som han kallar för Sveriges bästa, ännu bättre.

 – Jag tycker att justeringen är rimlig. Vi växer så det knakar och nästa års investeringar finansieras till hälften av den här höjningen.

Du säger att vi har fått mer i plånboken genom skattesänkningar. Är det till att betala höjda avgifter som dessa ska användas?

 – Nja, det diskuteras ju också om räntehöjningar och elpriser. Det kan jag inte svara på.

Studenter och arbetslösa har inte fått en trettonde månadslön i plånboken som du skriver på din blogg. Hur ser du på att de får betala mer för månadskortet nu?

 – Studenter har i alla fall rabatterade kort. Men jag förstår att de reagerar på höjningen.

Du sa i en intervju att den som inte har råd med höjningen får söka socialbidrag. I dag ingår inte längre SL-kortet i normen för sådana bidrag. Man måste söka särskilt och få sin sak prövad.

 – Jag fick en fråga om man ska behöva svälta för den här hundralappen i höjning. Då svarade jag att det är skönt att bo i ett land som Sverige där ingen ska behöva svälta. Om man har en så ekonomiskt utsatt situation då är det kommunen som är skyldig att hjälpa till. Inte för att man ska få ett busskort utan för att man inte ska svälta.

Men det ingår inte längre i normen för att få socialbidrag?

 – Nej, men om du behöver ett månadskort för att kunna söka jobb eller så då kan man söka det.

Varför har man tagit bort SL-kortet som en del av normen för vad man kan få socialbidrag för?

 – Jag kan inte svara på det.

Har du själv SL-kort?

 – Ja.

Det är ett kort som du har fått?

 – Jag har det genom jobbet så jag skattar för det. Det är inte gratis.

Vet du vad en påse chips kostar i dag?

 – Nähä, det beror på var du handlar. Den minsta påsen kostade tio kronor på perrongen när jag åkte i morse. Jag vet inte vad den kostar på extrapris men om du handlar på 7Eleven så tror jag nog att du hamnar nära de tre påsarna i alla fall.

Trots att Torbjörn Rosdahl säger sig ha fått många positiva kommentarer under dagen så är de svåra att hitta på nätet. På hans egen blogg är många arga och kritiska. Klockan 19 på torsdagskvällen fanns 123 kommentarer. Alla kritiska. Här är några exempel:

Urban B: Bra att han jämför med chipspåsar så att vi i underklassen förstår hur pass lite dyrare det kommer att bli att ha moderater i landstinget.

Fredrik Jansson: Otroligt att du försvarar höjningen med att de som arbetar har fått mindre skatt. Antingen känner du inte till att 7-8 % saknar arbete/är sjukskrivna, eller så skiter du fullständigt i dessa människor.

David U: Varför inte passa på att höja avgiften ännu mer på SL-korten så att arbetslösa får det svårare att ta sig till både AF och potentiella arbetsgivare än de redan har? Vad ska de prioritera? Hyra och mat eller ett månadskort på SL?

Martin: Skatten sänks och sänks men samtidigt höjs priser och välfärd monteras ned just där låginkomsttagare känner av det som mest. Slump? Inte en chans.

Joakim Sandahl: Torbjörn du skrämmer mig. Jag trodde inte dagens politiker kunde komma med så otroligt dumma uttalanden. Du hånar alla de stockholmare som inte har det så bra ställt. Det hela handlar inte om att ni höjer priset med hela 14,5 % (!) på en gång utan den uppenbara avsaknad av kontakt med verkligheten som du besitter.

Sofia: Jag har arbetat hela förra året, och kommer att arbeta hela 2011 också. Vart är min 13:e månadslön?? (Jag tjänar nämligen, trots heltidsarbete, för lite för att få ut något extra).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.