Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Rudin lämnar sina politiska uppdrag

Foto: Anette Nantell

Tomas Rudin lämnar sina politiska uppdrag. Ett bakslag i kampen mot alkoholproblemen gör att oppositionsborgarrådet meddelat den socialdemokratiska arbetarekommunen att han hoppar av helt för att försöka bli frisk.

Det slog ned lite som en bomb när oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S) i februari avslöjades när han stal en flaska whisky på Systembolaget i Farsta. Då blev hans alkoholproblem som återkommit efter tio år som nykter alkoholist kända utanför den innersta vän- och partikretsen.

Tomas Rudin sjukskrev sig för att genomgå behandling och fick senare böta 41.400 kronor för den whisky han utan tvekan haft råda att betala för om han inte velat dölja att han börjat dricka alkohol igen. Avsikten var att han skulle komma tillbaka till politiken och Stadshuset, där han kommit in som en frisk och debattglad fläkt, efter behandlingen.

Så blir det inte. Efter ett återfall har Tomas Rudin talat om för den socialdemokratiska arbetarekommunen att han inte kommer tillbaka utan lämnar alla sina politiska uppdrag.

– Det är beklagligt och sorgligt men i den här situationen måste man respektera hans beslut, säger Olle Burell, sekreterare i den socialdemokratiska arbetarekommunen – ett uppdrag Tomas Rudin tidigare hade.

Tomas Rudin avgår för att han vill bli frisk och för att han inte tror att han blir frisk om han ”bara” sjukskriver sig en tid.

– Tyvärr har Tomas haft ett allvarligt bakslag i sin behandling och han har fattat det enda rimliga beslutet, att lämna sina uppdrag. Den lösning vi valde när han sjukskrev sig kvarstår nu över valet. Sedan får vi se, allt beror ju på hur det går i valet, säger Olle Burell.

När Tomas Rudin avgick blev Emilia Bjuggren vikarierande oppositionsborgarråd och Jan Valeskog och Maria Östberg Svanelind utökade sitt politiska engagemang till heltid.

Tomas Rudin vill inte bli intervjuad men har lämnat ett skriftligt uttalande:

”Jag har idag valt att lämna mina politiska uppdrag. Under en tid har jag genomgått behandling för min alkoholism. Jag har känt att jag gjort framsteg och trodde att jag var på väg att bli frisk. Men jag förstår nu att mina problem är större än vad jag kanske velat erkänna för mig själv. Jag har en lång väg kvar när det gäller att bli frisk från min sjukdom. Det innebär att jag måste sätta den kampen främst. Därför lämnar jag mina politiska uppdrag. Vad jag ska göra i framtiden vet jag inte. Politiken har varit en stor del av mitt liv, så det är med sorg som jag lämnar. Samtidigt finns det andra saker i livet som är viktigare. Jag kommer inte att kommentera mitt beslut mer än det som jag har sagt här.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.