Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Rudin sjukskriver sig: Jag har alkoholproblem

Tomas Rudin väljer nu att sjukskriva sig, efter att i helgen ha ertappats med spritstöld. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.)
Tomas Rudin väljer nu att sjukskriva sig, efter att i helgen ha ertappats med spritstöld. (Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.) Foto: Magnus Hallgren

”Politik är jätteroligt, det är hela mitt liv, men det är andra som nu måste bestämma om min politiska framtid.” Det säger Tomas Rudin till Dagens Nyheter på onsdagen, samtidigt som han berättar om sina svåra alkoholproblem.

Även om Tomas Rudin bara är tredje namn på socialdemokraternas listor inför höstens val så är han den mest kända socialdemokraten i Stockholms Stadshus. Därför slog det ner som en bomb på onsdagen när Aftonbladet rapporterade att Tomas Rudin avslöjats som whiskytjuv på Systembolaget i Farsta.

– Jag hade ett enda ärende på bolaget i lördags och det var att köpa två flaskor alkoholfritt vin till middagen, säger Tomas Rudin.

Innan han lämnade bolaget med sitt alkoholfria vin såg en butikskontrollant hur han smög ner en flaska whisky för 502 kronor innanför jackan. Den betalade han inte.

– Jag trodde att jag hade kontroll på mitt alkoholberoende. Men det som nu hänt visar ju tydligt att jag inte har det.

Du har ju råd att köpa whiskyn, varför stal du den?

– Jag vet inte, det är svårt att förklara. Det är skamkänslor och ångestkänslor för mitt alkoholberoende som spelar in. Jag skulle kanske bara dölja för omgivningen att jag ville ha whiskyn. Jag vet faktiskt inte varför jag gjorde något så dumt.

Tomas Rudin säger att han slutade dricka alkohol år 2000.

– Jag höll upp i tio år. Sedan började jag smaka vin och sprit igen. Mest som en social sak, det var svårt att stå utanför i olika sammanhang när man umgicks. Jag tyckte att jag hade det hela under balans och kontroll, men det är uppenbart att jag hade fel. Jag har också fått signaler från olika håll att jag drack för mycket, men det har jag slagit ifrån mig.

Tomas Rudin är 48 år, oppositionsborgarråd och vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden. På onsdagen sjukskrev han sig.

– Jag ska omedelbart söka hjälp för min alkoholism. Redan nu i kväll ska jag ta reda på hur man gör, säger han och syftar på onsdagskvällen.

Vad tänker du om din framtid?

– Jag har fått mycket stöd från olika håll i partiet på det personliga planet i dag. Det är partiet som får ta ställning till min framtid.

Från Socialdemokraterna i Stockholm är man nu helt fokuserad på att stödja Tomas Rudin.

– Det viktiga nu är att Tomas får allt stöd han behöver för sin sjukdom som det här faktiskt handlar om. Det är väldigt svårt för en person att ta ett sådant här steg. Vi är nu helt inriktade på det och på Tomas hälsa, allt annat får anstå, säger Olle Burell, som är kommunsekreterare, till TT.

Vad vill du själv, Tomas Rudin?

– Jag vet inte. Politik är jätteroligt. Det är hela mitt liv. Allting kretsar kring politik. Men den här situationen går ut över många fler än mig själv och jag skäms över att jag åstadkommit så stor skada i min omgivning. I det läget känns det svårt att prata om min egen position.

– I dag känner jag mig väldigt otillräcklig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.