Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Ruwaidas telefonräkning: 44.575 skattekronor

Miljöpartiets oppositionsborgarråd hade dyrast räkning för tjänstemobilen.
Miljöpartiets oppositionsborgarråd hade dyrast räkning för tjänstemobilen. Foto: Stig-Åke Jönsson
Miljöpartiets oppositionsborgarråd hade dyrast räkning för tjänstemobilen Miljöpartiets Yvonne Ruwaida är en av Telias bästa kunder – på skattebetalarnas bekostnad. På mindre än två år har oppositionsborgarrådet i Stockholm ringt för 44.575 kronor, dubbelt så mycket som något annat borgarråd.

DN har granskat mobiltelefonkostnaderna under 2008 och 2009 för de tolv borgarråden i Stockholms stadshus. De fem moderata borgarrådens mobilräkningar betalas av Moderaterna och är inte offentliga. För övriga borgarråd sticker kostnaderna ut för en person: Yvonne Ruwaida, som tidigare var ekonomisk talesperson i Miljöpartiet och riksdagsledamot till 2006.

Eftersom miljöpartister enligt stadgarna inte får sitta i riksdagen längre än tre mandatperioder övergick hon 2006 till Stockholmspolitiken där hon är oppositionsborgarråd för Miljöpartiet. I april 2008 tog Stockholms stad över hennes kostnader för tjänstemobilen.

På ett år och nio månader – till och med december 2009 – är notan för skattebetalarna 44 575 kronor. Om man jämför hennes räkning för helåret 2009 med de andra borgarrådens telefonräkningar kommer ingen i närheten av hennes kostnader.

– Jag pratar väldigt mycket med folk i telefon och är väldigt aktiv i sociala medier. Jag anser att det är en del av mitt arbete.

Är det en rimlig telefonkostnad?

– Jag är en person som inte sitter så mycket på kontoret vid en dator. Jag har både en privat telefon, en Iphone just nu, och min tjänste­telefon. Jag är väldigt, väldigt uppkopplad.

Under 2009 ringde Ruwaida för 31 841 kronor på skattebetalarnas beskostnad. Samma period ringde skolborgarrådet Lotta Edholm för 2 662 kronor.

– Jag har lagt in prefixet för privatsamtal på alla nummer utanför tjänsten i min telefonbok. På så sätt får jag en räkning hem för alla privatsamtal. Det är extremt viktigt att vara varsam med skattebetalarnas pengar, säger Lotta Edholm.

Stockholms stad har valt att inte ha fastprisavtal för sina 14 000 mobiltelefoniabonnemang och 20 000 fasta telefoner. Företaget Tieto Enator är ansvarigt för avtalet och Telia levererar mobiltelefonin.

– Det är bättre för oss att ha ett avtal där man betalar för trafiken och får ner minuttrafiken så mycket som möjligt, säger Stefan Schildt, biträdande chef för Stockholms stads IT-avdelning.

Taxiresor och kreditkort

1999: Som Miljöpartiets budgetförhandlare åkte Yvonne Ruwaida taxi för 70  000 kronor på skattebetalarnas bekostnad. Hon skyller den höga kostnaden på ”hög arbetsbelastning”.

1999–2000: Ruwaida använder riksdagens kreditkort för utlägg på, utöver taxiresorna, ytterligare över 200 000 kronor utan att redovisa kvitton. Först efter ett flertal påstötningar från riksdagens förvaltningskontor lämnas kvitton in. ”Detta är ingenting jag är stolt eller nöjd över”, kommenterade hon händelsen.

Källa: DN

Skattebetalarnas nota för sju borgarråd 2009

Lotta Edholm (FP) - 2 662 kronor.
Madeleine Sjöstedt (FP) - 12 133 kronor.
Ewa samuelsson (KD) - 12 370 kronor.
Carin Jämtin (S) - 19 351 kronor.
Roger Mogert (S) - 14 943 kronor.
Ann-Margrethe Liv (V) - 10 920 kronor.
Yvonne Ruwaida (MP) - 31 841 kronor.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.