Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/rymden-i-fokus-pa-stockholms-kulturfestival/

STHLM

Rymden i fokus på Stockholms kulturfestival

”Vi ser att rymden väcker existentiella frågor” säger Philippa Staffas, konstnärlig chef på Stockholms Kulturfestival. Foto: Alexander Gerst

Stockholms kulturfestival drar igång under veckan och i år är temat rymden. Här är fem guldkorn från arrangörerna. 

För fjortonde året i rad anordnar Stockholms stad den kostnadsfria kulturfestivalen som tar plats på flera platser runt om i staden. Förra året noterades det enligt arrangörerna ungefär en miljon besök.

I år är rymden tema för festivalen.  

– Det har varit nytt och spännande att jobba med rymden som tema. Med tanke på att rymden är oändlig så finns det så många aspekter att ta upp. I början tänkte vi att temat skulle innebära väldigt mycket teknik, vetenskap och innovation, men vi ser också att rymden väcker existentiella frågor och att rymden triggar vår fantasi som tar sig uttryck i Science fiction-kulturen, säger Philippa Staffas, konstnärlig chef på Stockholms Kulturfestival.

Här tipsar hon om fem guldkorn för besökarna. 

Kulturfestivalen anropar rymden och ”Space Station Earth”

Festivalen invigs med att anropa rymden. På invigningskvällen kan besökare möta astronauter som ska göra sin resa upp till ISS-Rymdsatelliten. Luca Parmitano, som nu befinner sig i rymden, kommer även att finnas med i en chatt via en direktlänk på stora LED-skärmar.

Därefter presenteras rymdverket ”Space Station Earth” som är gjort av Ilan Eshkeri, vilket består av musik framförd av en orkester, elektroniska instrument, ensemblen Vokalharmonin samt ett videoverk. Det låter betraktaren titta ner på jorden från det svävande laboratoriet ISS (International Space Station). Det visuella materialet är skapat utifrån astronauternas egna bilder och filmer som tagits under flera tusen varv runt jorden.

– Det är fantastiskt kul och spännande att få presentera en urpremiär av den här digniteten under festivalen, säger Philippa Staffas. 

Tisdag 13/8 klockan 20.00–21.30

Gustav Adolfs torg. 

Rutger Hauer i rollen som replikanten Roy Batty i Ridley Scotts sci fi-klassiker ”Blade runner”. Foto: (Cat's Collection/Corbis

Film och samtal i Jakobs kyrka – Blade runner år 2019

Filmvisning och samtal av filmen ”Blade runner” som handlar om att människan har skapat organiska robotar som är så lika människor att det nästan är omöjligt att se någon skillnad. 

– Den är intressant för handlingen utspelar sig 2019, det är 80-talets idé om hur man fantiserade om hur världen skulle se ut i dag världen ser ut i dag, säger Philippa Staffas. 

Torsdag 15/8 klockan 19.00-23.00 

Jakobs kyrka.

Quiz: Vad kan du om Ridley Scotts ”Blade runner”?

”Planetgatan”

En interaktiv utställning om rymden och våra planeter. Besökarna får testa, känna och lära sig mer om planeterna, människan i rymden och hur rymden kan underlätta livet på jorden.

Tisdag till lördag klockan 12.00–19.00 

Strömgatan.

Rymddisko, dansuppvisning och dansworkshop 

Kulturskolan Stockholms elever uppträder med jazzdans och ”Star Wars”-koreografi. Därefter får publiken delta i en workshop tillsammans med Kulturskolans danspedagog, dansande ”Storm Troopers” och ”Darth Vader”. Besökare välkomnas att ta med sin rymdkostym och dansa tillsammans med stormtroopers från Kulturskolan.

Torsdag 15/8 klockan 13.00-14.00.

Dansbanan.

Kom och säg hej till roboten Nao. Foto: Anna Gerdén

Häng med en robot

Besökare får träffa roboten Nao tillsammans med robotskötare Markus. Nao kan höra och lyssna på kommandon. Den kan också prata, känna när du tar på den, se omgivningen med inbyggda kameror, stå, gå, sitta och dansa. 

Onsdag 14/8 och torsdag 15/8 klockan 15.00–15.30 och 17.00–17.30. 

Norrbro.