Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 19:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-domer-ut-slussenforslaget/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

S dömer ut Slussenförslaget

Uställningen om framtidens Slussen pågick fram till i juni i år. I höst ska Stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om den nya detaljplanen.
Uställningen om framtidens Slussen pågick fram till i juni i år. I höst ska Stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om den nya detaljplanen. Foto: Magnus Hallgren
Ledningen för Socialdemokraterna i Stockholm dömer ut förslaget på ombyggnad av Slussen. De vill att förslaget görs om.

– Jag tycker att det nya Slussenförslaget är undermåligt. Jag skulle vilja se ett Slussen som är mer funktionellt, vackrare och hållbart över tid, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) till ABC.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Stockholm är kritiska till flera delar av förslaget, bland annat de långa trapporna, som försvårar för handikappade och personer med barnvagnar att ta sig mellan Söder och Gamla Stan.

Socialdemokraterna tycker också att bilarna får ta för stor plats.

– Ska vi leda in så mycket trafik i Gamla Stan. Jag har en vision om ett bilfritt Gamla Stan, säger Karin Wanngård till ABC.

I höst ska Stadsbyggnadsnämnden fatta beslut om den nya detaljplanen för Slussen. Socialdemokraterna i Stockholm vill dock att Slussenförslaget ska återremitteras till Stadsbyggnadsnämnden, något som skulle försena ombyggnaden med flera år.

Kristdemokraterna i Stockholm anser att Socialdemokraterna agerar oansvarigt.

– Att först nu, några månader innan beslutet ska fattas i kommunfullmäktige, kräva ett helt nytt förslag är djupt oansvarigt. Socialdemokraternas krav skulle innebära en kostsam och oacceptabel fördröjning av den nödvändiga ombyggnaden av Slussen, säger Ewa Samuelsson (KD).

Ombyggnaden av Slussen har diskuterats sedan början av 1990-talet. Var har Socialdemokraterna varit under alla dessa år, undrar hon.

– Att nya Slussen ska vara tillgänglig för alla, även för personer med funktionsnedsättningar, är en självklarhet. Tillgänglighetsperspektivet är högprioriterat och kommer särskilt att beaktas i kommande diskussioner, avslutar Ewa Samuelsson (KD), biträdande socialborgarråd med ansvar för tillgänglighetsfrågor och funktionshinderfrågor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.