Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

S hoppas på skrotat vårdval

Beskedet från sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) om att förlossningsvården bör ligga vid akutsjukhusen välkomnas av den socialdemokratiska oppositionen i landstinget.

Uttalandet speglar sjukvårdslandstingsrådets lärdom av privata kliniken BB Sophia, som läggs ned i maj.

– Jag tolkar detta som att alliansen i landstinget äntligen är beredda att ompröva sin vårdvalsreligion. Jag förväntar mig nu att etableringsfriheten för privata företag avskaffas, så att vi kan styra förlossningsvården till akutsjukhusen, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.

Varför då?

– Vårdvalet har varken gjort att tryggheten eller valfriheten ökat för födande mammor, eftersom man överlåtit till den privata marknaden att lösa vart man vill etablera sig. Det har visat sig inte fungera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.