Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-karolinskas-kris-kommer-att-paverka-andra-sjukhus/

STHLM

S: Karolinskas kris kommer att påverka andra sjukhus

Erika Ullberg (S) säger att Karolinskas kris är så omfattande att den påverka den övriga vården i region Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

Efter att Karolinska varslar 550 anställda kräver Socialdemokraterna att sjukhusdirektören och styrelseordförande kallas till regionstyrelsen. 

– När Karolinska har en så omfattande kris påverkar det också övrig vård i regionen, säger Erika Ullberg (S), oppositionsregionråd. 

Rätta artikel

Socialdemokratiska oppositionsregionrådet Erika Ullberg (S) kräver att sjukhusdirektör Björn Zoëga och styrelseordförande Håkan Sörman kallas till regionstyrelsens möte på tisdag förmiddag, och redogör för vidden av Karolinskas kris. 

– De måste redovisa för hur djup krisen är och vilka konsekvenserna kommer att bli för personal och för patienter.

Erika Ullberg framhåller att nyheterna om krisens omfattning nått oppositionen via medierna. Bland annat påpekar hon att hälso- och sjukvårdsnämnden fattade beslutet för att rädda sjukhusets ekonomi utifrån ett miljardunderskott samma dag som DN i en intervju med Björn Zoëga avslöjade att underskottet skenat till 1,5 miljarder

– Det är orimligt att det fattas beslut om ett tillskott och vi sedan via media får veta att det är otillräckligt. Samma sak med det här varslet - via media får vi veta att varslet är större än befarat. Det är helt oacceptabelt – man har ju helt tappat kontrollen över Karolinska, säger Erika Ullberg och efterlyser ett större politiskt ansvarstagande:  

– Regionstyrelsen har uppsiktsplikt över all verksamhet och ansvar för hur det påverkar övrig vård, och det är klart att när Karolinska ska gå igenom ett sådant stålbad så kommer det att påverka andra sjukhus och annan vårdverksamhet. Det måste finnas ett politiskt ansvar för hur andra sjukhus ska klara det här. Klarar de trycket? Eller tänker man köpa vård i andra län? 

Moderata finansregionrådet Irene Svenonius: 

– Jag har full förståelse för att anställda känner oro inför en så här stor förändring. Samtidigt är det nödvändigt att sjukhuset tar tag i sin ekonomi och sin styrning. Långsiktigt krävs det för att vi ska kunna värna vården och ha en stabil verksamhet som gagnar både patienter och anställda.

Svenonius anser att det är bra att vårdpersonalen värnas.

Många skyller stora delar av felen på den nya modellen som kommit med hjälp av konsulter. Vad säger du om det?

– Jag tror att det är finns flera faktorer som lett fram till situationen. Styrelsens utvärdering visar att den nya organisationen lett till att det blivit väldigt många chefer, att ansvarsförhållanden blivit otydliga och allt detta kostar såklart pengar. Det andra tror jag handlar om att sjukhuset genomgått en stor förändring: en ny byggnad, ny teknik och särskilda staber för planering av inflytt och förändringarna. Sammantaget har det lett till den här ekonomiska situationen och att staberna vuxit sig starka.

Irene Svenonius vill inte uttala sig om huruvida den nya organisationsmodellen bör rivas upp.

– Jag har varit extremt försiktig i att uttala mig om hur något sjukhus organiserar sig. Det är styrelsens och ledningens ansvar att ha en ändamålsenlig organisation.

Då Nya Karolinska planerades fanns ju tydliga politiska önskemål om att värdebaserad vård skulle införas. Varför vill man inte lägga sig i nu?

– Det är inte politiska beslut som ska styra hur vården organiseras. Det är de som bedriver vården som ska planera vården. Vården blir inte bättre av att vi sitter långt ifrån, utan erfarenhet och organiserar upp den. För att man tidigare haft åsikter eller planerat ett helt sjukhus ovanför huvudet på dem som är anställda, rättfärdigar det inte ett dubbelfel att vi nu ska gå in och peta. Nu måste sjukhusets ledning ansvara för organisationen, säger Svenonius.

Vänsterpartiet i Region Stockholm efterlyser en statlig utredning om universitetssjukhusen. Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i vårdfrågor konstaterar att samtliga universitetssjukhus går på knäna. 

– Nya Karolinska har ett uppdrag som handlar om patienter från hela landet, inte bara från Stockholm. Därför tror jag att man förutsättningslöst ska titta på om inte ansvaret för universitetssjukhusen bör vara statligt, säger Jonas Lindberg i en kommentar och fortsätter: 

– Sedan måste styrmodellen värdebaserad vård försvinna helt och inte bara korrigeras eller göras ”omtag på”, säger Jonas Lindberg. 

Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson Gabriel Kroon säger i en kommentar att det som händer nu helt och hållet är resultatet av de politiska besluten som har präglat Karolinska och NKS, och som SD stått utanför. 

– Nu tvingas Karolinska välja mellan att ställa in operationer eller varsla personal. Det är djupt oroande att vi förlorar personal i vården i en tid med regionala och nationella vårdköer. Samtidigt ser vi hur sommarmånaderna kommer bli otroligt tuffa, säger Gabriel Kroon.