Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-kraver-personaldeltagande-vid-politiska-beslut/

STHLM

S kräver personaldeltagande vid politiska beslut

Oppositionsregionrådet Talla Akurdi (S).
Oppositionsregionrådet Talla Akurdi (S). Foto: Magnus Hallgren

Socialdemokraterna i Region Stockholm kräver ett ökat personaldeltagande vid politiska beslut. Mot bakgrund av vårdkrisen vill S att de fackliga representanterna ska får rätt att yttra sig i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

– De anställdas verklighetsbild måste komma upp på bordet, säger Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd. 

Stockholms sjukvård har den senaste tiden befunnit sig i ett pressat läge. Socialdemokraterna menar att den bild som framkommit har varit splittrad. Situationen som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor larmat om skiljer sig från den beskrivning som getts från den blågröna majoriteten.

Representanter för den borgerliga majoriteten har beskrivit den ansträngda situationen som särskilt kopplad till trettonhelgen då det enligt finansregionrådet Irene Svenonius (M) var ett ”tufft läge” på akutsjukhusen. I DN har fackliga representanter på Södersjukhusets akutmottagning beskrivit situationer där patienter hunnit avlida på akuten i väntan på vårdplats och att detta inte bara hör ihop med storhelgerna utan är en återkommande problematik.

– Det är tydligt att vårdpersonalen beskriver en helt annan verklighet än den vi får höra från det moderatledda styret, säger Talla Alkurdi. 

Vid politiska sammanträden har fackliga företrädare enligt kommunallagen rätt att närvara i nämnder som rör verksamheten där de anställda jobbar. I hälso- och sjukvårdsnämnden i region Stockholm får högst tre personalrepresentanter närvara. Rättigheten gäller rätt att närvara men inte att medverka i beslut. När frågan om närvarorätt kommer upp på hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdag, kommer S att föreslå en utökad rätt till deltagande för personalrepresentanter. 

S vill att representanterna även har rätt att yttra sig och svara på frågor från de folkvalda på hälso- och sjukvårdsnämnden. 

– Det som har blivit väldigt tydligt är hur verklighetsbilden ser så olika ut, om det är de blågröna som pratar och personal på golvet som berättar hur situationen är. Man har väldigt olika verklighet. De anställdas bild måste komma nämnden till del, så att man förstår hur verkligheten ser ut. Därför måste vi förstärka representanternas yttranderätt, så att vi kan ställa frågor och få svar, säger Talla Alkurdi. 

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) och finansregionrådet Irene Svenonius (M).
Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) och finansregionrådet Irene Svenonius (M). Foto: Jonas Lindkvist

Sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), ser ingen anledning att ändra ordningen när det gäller de fackligas närvaro. 

– De fackliga representanterna har närvarorätt, och det tycker jag är det korrekta. Jag tycker inte att hälso- och sjukvårdsnämnden ska bli ett forum för diskussioner och debatt, det är ett beslutsorgan för hälso- och sjukvården. Däremot måste alla politiker ta ansvar för att föra en dialog med medarbetare inför politiska beslut, säger Anna Starbrink. 

Hon håller inte med om kritiken att majoritetens beskrivning av situationen i akutsjukvården skiljer sig från de anställdas. 

– Jag är mycket ute på besök, och träffar fackliga och sjukhusledningar. Jag har en uppfattning om att det är tufft läge i akutsjukvården, och hör vad medarbetarna säger om behovet av att skapa en bättre arbetsmiljö och en värdigare vård för patienterna. Jag lyssnar både på patienter och medarbetare.