Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

S lovar ungdomar bostadsgaranti

Karin Wanngård (S), finansborgarråd.
Karin Wanngård (S), finansborgarråd. Foto: Alexander Mahmoud

Socialdemokraterna i Stockholms stad går till val på en flytta hemifrån-garanti. Omkring 800 lägenheter i bostadskön öronmärks varje år för 18–25-åringar.

– En egen bostad betyder både trygghet och frihet, ett eget liv, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Garantin gäller 18–25-åringar. De ska ha stått i bostadskön sedan det år de fyllde 18, vara folkbokförda i Stockholms stad, inte ha ett eget förstahandskontrakt eller äga en bostadsrätt, och klara inkomstkraven.

– Man ska själv meddela att man vill omfattas av garantin, då ska man bli erbjuden en lägenhet i Stockholm. Den som tackar nej till tre erbjudanden faller ur, säger Karin Wanngård.

Med den enorma bostadsbrist vi har, är det verkligen ett realistiskt vallöfte?

– Ja, jag ser att det är möjligt. Dels för att vi har en stark allmännytta, som vi ska behålla, dels för att det går jättebra med bostadsbyggandet, vi har aldrig byggt så många lägenheter som i år.

Läs mer: Knappt hälften av stockholmarna har råd att hyra en nybyggd tvåa 

Bostadsförmedlingen ska öronmärka lägenheter i bostadskön som är rimliga att hyra för ungdomar, både i det äldre beståndet och i nyproduktion. 

Förtur till ungdomar, alltså?

– Ja, ungdomarna får förtur i kön, det anser jag är rimligt. De måste få möjligheten att flytta hemifrån, säger Karin Wanngård.

Är du inte rädd för att reta upp stockholmare som har stått i kön i decennier?

– Det finns säkert de som blir arga, men det finns en också förståelse och jag hoppas att fler ska förstå att ungdomar ska ha möjligheten att bli vuxna. Det är den fråga jag möter mest: hur ska ungdomar kunna bo kvar i Stockholm?

Det finns säkert de som blir arga, men det finns en också förståelse och jag hoppas att fler ska förstå att ungdomar ska ha möjligheten att bli vuxna.

Av de nästan 600.000 personer som står i bostadskön är 14 procent – 84.000 – aktiva kunder, det vill säga kunder som gör fem intresseanmälningar eller fler per år. Många står i kön trots att de redan har en bostad.

– Vi måste våga se över kösystemet, meningen med bostadskön är inte att den ska vara en pensionsförsäkring, säger Karin Wanngård.

De, enligt henne, kanske upp mot tusen öronmärkta lägenheterna varje år är utöver de tidsbegränsade ungdomsbostäder som finns hos bostadsförmedlingen i dag. De får inte heller någon tidsbegränsning utan hyrs ut med förstahandskontrakt.

– Och vi får inte glömma bort de privata hyresvärdarna, min förhoppning är att de hänger på, säger Karin Wanngård.

Varje årskull ungdomar i Stockholm är ungefär 10.000 personer. Är inte detta en droppe i havet?

– Vi har inte räknat på det exakt men det blir inte så att 10.000 ungdomar kommer att vilja omfattas av garantin. Alla vill inte bo i en hyresrätt i Stockholm, en del pluggar i en annan stad, alla står inte i bostadskön, och så har vi alla parrelationer.

Det handlar inte heller om att få en lägenhet på tio minuter.

– Garantin kommer att fasas in, det blir fortsatt ett kösystem, säger Karin Wanngård.

Varför sätter ni gränsen vid 25? Det finns många som är äldre än så och fortfarande bor hemma.

– Hur länge är man ung? Någonstans måste vi sätta gränsen.

Det här är, menar Karin Wanngård, ett första steg för att säkerställa fler lägenheter till ungdomar.

Läs mer: Trångboddheten ökar i Stockholm och lägenheterna krymper 

– Om vi bara ska gå efter år i bostadskön blir det omöjligt för dem att komma in på bostadsmarknaden. Mitt långsiktiga mål är att vi ska ha en fungerande bostadsmarknad där man ska få en lägenhet inom rimlig tid, ett halvår till ett år.

Mitt långsiktiga mål är att vi ska ha en fungerande bostadsmarknad där man ska få en lägenhet inom rimlig tid, ett halvår till ett år.

Blir du inte nervös av ett sådant här vallöfte?

– Jag var nervös 2014, när vi lovade 40.000 nya lägenheter till 2020. Men nu ser jag ju att det fungerar. Jag känner mig trygg i att kunna leverera det här också.

Nyligen presenterade Stockholms hållbarhetskommission en rapport om hur låginkomsttagare ska kunna få en bostad och hur Stockholm ska bli mindre segregerat.

– Vi måste hjälpa de fattiga och skapa en blandad stad. En viss andel, kanske 20 procent, av de lite billigare lägenheterna kan förmedlas med ett omvänt inkomstkrav. Det är inga tekniska problem, välgörenhetsstiftelser som går via bostadsförmedlingen gör det redan, sade Hans Lind, som är en av rapportförfattarna.

Kan du tänka dig att låginkomsttagare också får förtur i bostadskön?

– Nej, inte i dagsläget, säger Karin Wanngård.

Fakta.Kraven på hyresgäster

I de kommunala bostadsbolagen är inkomstkravet att en hyresgäst ska ha 4.675 kronor kvar när hyran är betald. Som inkomst räknas inkomst av eget arbete, inkomst av kapital, studiebidrag, ekonomiskt bistånd, bostadsbidrag, barnbidrag, underhållsbidrag, A-kassa eller motsvarande.

Under 2017 fick 11.648 personer en ny bostad genom Bostadsförmedlingen. Den genomsnittliga kötiden under året var 10,3 år. Vid årsskiftet stod 596.171 personer i bostadskön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.