Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-m-ledningen-tar-inte-vaktfragan-pa-allvar/

STHLM

S: M-ledningen tar inte vaktfrågan på allvar

Socialdemokraterna kräver bland annat att ordningsvaktsutbildningen förlängs. Foto: Hampus Andersson

Oppositionsregionråd Jens Sjöström (S) vill lyfta diskussionen om förutsättningarna för regionens ordningsvakter. Bland annat vill han ha en förlängd utbildning – men tycker att M-ledningen undviker frågan. 

– Det här är en yrkesgrupp som är väldigt betydelsefull i vårt samhälle i dag, säger Jens Sjöström. 

Rätta artikel

Flera incidenter som involverade ordningsvakter i Stockholm – bland annat när en 12-årig pojke brottades ner i Kista galleria och när en gravid kvinna fördes till sjukhus efter ett ingripande på Hötorgets station – fick mycket uppmärksamhet i början av året. Kort därefter gick Socialdemokraterna i Region Stockholm ut med att de vill ha en förlängning av utbildningen av ordningsvakter. I dag är denna 80 timmar lång, och därefter har godkända ordningsvakter i vissa situationer samma befogenheter att använda våld som poliser har.

Även Kristoffer Tamsons (M) uppgav då att han var positiv till en förlängning. 

Men Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd med ansvar för trafikfrågor, tycker att frågan om förutsättningarna för regionens ordningsvakter har avstannat – och riktar kritik mot regionledningen med Moderaterna i spetsen för att ”inte ta frågan på allvar”.

– Det känns allvarligt att man inte tar vinterhalvårets händelser, och även händelser längre tillbaka, på större allvar än man gör. Det finns exempelvis signaler på att kvalitetssäkrad lämplighetsprövning av ordningsvakterna inte sker på ett bra sätt, säger Jens Sjöström. 

Frågan togs upp på trafiknämndens möte på tisdagen. Inför mötet hade trafikförvaltningens svar på några av de krav som Socialdemokraterna tidigare i år kommit – och Jens Sjöström tycker att svaren inte har varit tillfredsställande.

– Det M-ledda styret i regionen är passiva inför en väldigt stor och samhällsbärande fråga, om ordningsvakterna. Det här är en yrkesgrupp som är väldigt betydelsefull i vårt samhälle i dag, säger Jens Sjöström.

Socialdemokraternas krav är bland annat att förlänga ordningsvaktsutbildningen, att höja kraven på minimibemanning och fortbildning för kollektivtrafikens vakter, och att utreda om verksamheten bör drivas i offentlig regi i stället för via bevakningsföretag.

– Vi har fått ett icke-svar på dessa frågor tycker jag, säger Jens Sjöström och lägger till att även om svaret kommer från de opolitiska tjänstemännen har det M-ledda politiska styret enligt honom ett ansvar för att se till att frågan inte nonchaleras.

Jens Sjöström lyfter också upp att frågor om etik bör ingå i ordningsvakternas utbildning och att SL eventuellt behöver ta ansvar för kompletterande utbildning för sina anställda ordningsvakter.

Kan du precisera hur lång du tycker att utbildningen ska vara?

– Jag undviker faktiskt att svara på den frågan. Man måste nog börja från andra hållet i stället, från polisens och från branschens sida. Man behöver ställa frågan ”Vad behövs egentligen för förutsättningar när ordningsvakterna i vissa lägen utför polisens uppgifter?”, säger Jens Sjöström. 

Trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) är kritisk till Jens Sjöströms påståenden om att svaren på skrivelsen var ”icke-svar”. 

– Det är ju tjänstemännen som svarar på skrivelser, inte politiken. Och att de föreslår sådant som redan är på gång eller sådant som av experterna redan har dömts ut, det är ju närmast pinsamt för dem. 

Kristoffer Tamsons berättar att han själv har drivit frågan om hur man bör utveckla utbildningen för ordningsvakter – bland annat genom de extra dagar som de vakter som arbetar inom Stockholms kollektivtrafik – och att besluten om förändringar till sist är en fråga för regeringen. 

– Och vi är ju inte nöjda med regeringens sätt att driva den här frågan och sättet den dras i långbänk. 

Vad tycker du om att Jens Sjöström menar att du inte tar frågan på allvar?

– Det kommer från en person som mig veterligen inte har lyft ett lillfinger för trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken.