Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dag Larsson (S) om jävet: ”Skadar alla politiker”

Dag Larsson.
Dag Larsson. Other: Hampus Andersson

Rapporten som pekade på att Svenonius var jävig skadar förtroendet för politiken, menar oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) blir besviken på de nya uppgifterna.

– I grunden så blir jag faktiskt ledsen. Det här är en historia som skadar alla politiker och hela det politiska systemet. Det har att göra med medborgarnas förtroende om att sätta allmännyttan bäst framför våra egna familjeintressen.

Tycker du att hon bör avgå?

– Det är en fråga för Svenonius och Moderaterna. Jag är i opposition och vill gärna avsätta Svenonius i ett val. Men jag kan säga så här, att om det hade hänt en socialdemokratisk politiker i hög position som inte kunde de enklaste jävsreglerna – det är det första man får lära sig att man inte deltar i beslut om sin egen familjemedlem eller fru – då skulle vi överväga om den personen vore lämplig i rollen, säger Dag Larsson. 

Läs också: Historien om världens dyraste sjukhus

Även Vänsterpartiet tycker att uppgifterna är allvarliga. 

– Den här granskningen, som gjordes efter krav från oppositionen, bekräftar ju egentligen bara det alla redan visste – att det solklart var fråga om jäv. Det hela visar på mycket dåligt omdöme från Moderaternas sida, säger Håkan Jörnehed i ett pressmeddelande och fortsätter: 

– På ett extrainsatt möte för två veckor sedan ställde jag frågan: Vad händer om det visar sig att Irene Svenonius är jävig? Frågan möttes av tystnad, men nu måste Moderaterna ta ställning till om finanslandstingsrådet kan sitta kvar, säger Håkan Jörnehed.

Miljöpartiets oppositionsborgarråd Susanne Nordling (MP) är kritisk efter att resultatet på den externa granskningen blivit tillgängligt. 

– Jag gör bedömningen att Irene har varit omdömeslös. Det förstärker bilden av att den politiska ledningen har tappat kontrollen över händelserna på Nya karolinska som befinner sig i ett allvarligt läge med flera allvarliga incidenter. Vi från MP har begärt en kriskommision och det här förstärker det behovet på landstinget. Hon har ett ansvar i ägarutskottet men också i landstingsstyrelsen. Då handlar det om att ha en uppsiktsplikt och det här lämnar många frågetecken i luften, säger Susanne Nordling.

Vilka frågetecken då?

– Har vi tagit besluten vi borde ta? Sköter landstingsstyrelsen och ägarutskottet den uppsiktsplikt på det sätt som man borde göra, vilket förstärker behovet av en kriskommision som har sin enda uppgift Nya Karolinska i sin helhet. Alla rapporter från revisioner, granskningar och så vidare, att det tas ett samlat grepp om dem, säger hon.

Tycker du att Irene Svenonius kan sitta kvar?

– Så långt har vi inte gått i vår bedömning. Nu handlar det om deras agerande i första hand. Vilka åtgärder de vidtar. Det måste vi se först, säger Susanne Nordling. 

Kristdemokraternas barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin har fortsatt förtroende för  Irene Svenonius och tycker det är bra att man utrett frågan om huruvida Svenonius varit jävig i beslutet. 

– Först och främst så tycker jag att det är en bra rapport och tycker det är viktigt att vi tog tag i det här och fick reda ut det, både på längden och tvären och att utredningen är gjort och att det gick hyfsat snabbt.

Hon har fortsatt förtroende för Irene Svenonius i rollen som finanslandstingsråd.

– Jag har tagit del av rapporten och att det konstateras jäv i frågan om andra februari. Om man kommer direkt på förtroendefrågan så har jag förtroende för Svenonius. Nu slutar hennes make på Karolinska. Därmed tycker jag att vi undanröjt situationer för framtiden där det skulle kunna uppstå situationer för jäv. Jag tycker att nödvändiga åtgärder är genomförda.

Ella Bohlin hoppas att rapporten ska innebära att man nu fokuserar på att göra vården på Karolinska så bra som möjligt.

– Vi har ett nybyggt sjukhus där vården måste fungera. Det har varit alldeles för mycket fokus på dåtid och att vi kan blicka framåt mot att sjukhuset fungerar. Det står på plats, och vi har lagt ner både tid och resurser för det. Vi har byggt sjukhuset för patienter och nu vill jag blicka framåt, säger Ella Bohlin.

Även Centerpartiets regionplaneringslandsringsråd Gustav Hemming har fortsatt förtroende för Svenonius.

– Det är bra att den frågan nu får ett svar och det är bra att det klargörs. Åtgärder är redan vidtagna i och med att Irene inte deltar i beslut, och det finns ingenting som tyder på att det påverkat negativt hennes arbete när det gäller att styra upp arbetet med Nya Karolinska.

–  Jag tycker att hon gör ett oerhört bra arbete och utmärker sig positivt i förhållande till sina företrädare. Det är synd att hon har  begått misstaget men jag tror inte att det haft några negativa effekter vid beslut och jag tror inte heller att det tagits några beslut på ett felaktigt sätt. Jag har jättestort förtroende för Irene Svenonius i hennes arbete med en fråga där hon har gjort det väldigt bra, säger Gustav Hemming. 

Även sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) har fortsatt förtroende för Irene Svenonius, men håller med om att Svenonius gjorde ett misstag i frågan.

– Det är väldigt bra att det kommit en rapport. Jäv är såklart allvarligt. Det är jätteviktigt att man är noggrann vid beslutsfattande. Den här gången har det gått fel. Landstingsstyrelsen har redan rättat till sakfelet. Det finns inget problem för landstinget i sakfrågan. Nu handlar det mer om att reda ut hur det blev på det sättet. Man får dra lärdomar av det och blicka framåt och jobba för att sjukhuset ska fungera så bra som möjligt framåt, säger Anna Starbrink. 

Har du fortsatt förtroende?

– Ja, det har jag. Vi har ett väldigt bra samarbete och jag tycker att hon är väldigt duglig. Hon gjorde i den här frågan ett misstag. Det har rättats till. Moderaterna måste själva bestämma vilka företrädare man ska ha, men jag har ett väldigt gott samarbete med henne, säger Anna Starbrink.

Sverigedemokraternas gruppledare i landstinget Dan Kareliusson tycker att Irene Svenonius skött situationen bra. 

– Jag tycker att hon är en stark kvinna. Det är mycket politiskt spel. Det är bra att hon klart deklarerar att hon tänker arbeta vidare för landstinget. Hon har varit rak i kommenterar om det här avtalet, att det inte har varit bra och även uttalat kritik. Jag tycker att hon har skött sig väldigt bra, säger Dan Kareliusson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.