Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-och-v-vill-oppna-sparrar-pa-grona-linjen/

STHLM

S och V vill öppna spärrar på gröna linjen under renovering

Spärrarna bör hållas öppna där trängseln blir som störst, menar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

Inför sommarens stora renovering av gröna linjen vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att spärrarna öppnas på utvalda stationer som berörs av arbetet

Rätta artikel

Det är just gröna linjen som påverkas av de stora renoveringarna av Söderströmsbron. Nu har Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Region Stockholm gjort en skrivning med förslag om åtgärder för att underlätta för resenärerna under renoveringsarbetet. Förslaget ska läggas fram under måndagen.

I skrivningen föreslår de två partierna att spärrarna ska hållas öppna på de platser där trängseln som renoveringen orsakar är som störst. 

Oppositionsregionsrådet Jens Sjöström (S) säger att det är erfarenheter från förra sommarens renoveringar som ligger till grund för skrivningen. 

– Förra årets renovering drog på sig kritik. Det handlade om brist på information, både inför renoveringen och för resenärer som stod på perrongen och ville veta hur de skulle resa, man hade inte heller sett över hur ersättande trafik kunde sättas in tillräckligt och så fanns också problemet att det blev väldigt trångt på vissa platser, säger han och fortsätter: 

– I de lägen där de är väldigt trångt kan öppna spärrar hjälpa till att skynda på flödena både in och ut från perrongerna.

Söderströmsbron, som egentligen består av fem broar, är beläget mellan T-centralen och Slussen. Där genomfördes stora renoveringar även under förra sommaren. Särskilt stationen Gullmarsplan berördes, där det blev mycket trångt under rusningstid.

Jens Sjöström är noga med att påpeka att det inte handlar om att låta resenärerna åka gratis. De menar istället att åtgärden syftar till att förenkla flödena på stationer där det är mycket folk.

Förutom öppna spärrar föreslår Vänsterpartiet och Socialdemokraterna även att den reducering av trafiken som renoveringen kräver ska ske under sommaren. De skriver även att ersättningstrafiken måste vara tillräcklig och att Trafikförvaltningen bör komma ut med information i god tid så att resenärerna har tid att anpassa sin resa.

Enligt Jens Sjöström ställer sig partiet inte emot renoveringen, men han betonar att man måste arbeta för att förenkla för resenärerna under tiden då den genomförs. 

Under sommaren genomförs även stora renoveringar på Fridhemsplans tunnelbanestation, som kommer att stänga under tre månader. Jens Sjöström menar att samma satsningar bör gälla där, men han tror inte att det kommer finnas ett likadant behov av öppna spärrar. 

– Söderströmsbron är så speciell eftersom så mycket trafik passerar där. Vid Fridhemsplan kommer förhoppningsvis påverkan bli mer utspridd, men skulle vi se att det blir väldigt trångt på vissa platser är jag inte främmande för att man kan lösa det på ett liknande sätt, säger han. 

Läs mer: 

Gröna linjen öppnas igen mellan Gamla stan och Slussen