Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

S pressar MP med löfte om dieselförbud i Stockholm

Socialdemokraterna försöker locka tillbaka Miljöpartiet med löfte om dieselförbud och snabbare utbyggd tunnelbana. MP kan också få behålla tre borgarråd - trots att partiet tappat mandat.

– Jag ser att den uppställning vi har haft har varit bra, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

För att sätta press på MP offentliggjorde Karin Wanngård i fredags sitt bud till miljöpartiet i ett rödgrönrosa styre i Stockholm i en artikel i Dagens Industri. Budet lämnades i tisdags och Miljöpartiet har ännu inte svarat.

– Jag vet att MP förhandlar med alliansen. Jag vill visa att de är välkomna att förhandla med oss i stället. Vi har inte stängt några dörrar, det finns alternativ till en högersväng för Stockholm. Det är upp till MP:s väljare att ta ställning till om man vill gå högerut eller ha ett fortsatt progressivt Stockholm, säger finansborgarrådet till DN.

Det sockrade S-budet handlar bland annat om att införa dieselförbud på vissa gator i innerstaden, en fråga där partierna hamnat på kollisionskurs.

– Det är klart att om det är en jätteviktig fråga för MP så får vi sträcka oss längre i den. Vi kan också tänka oss att sparka igång planer på att bygga cirka 35 000 lägenheter på Bromma flygplats, säger Karin Wanngård till DN. 

Socialdemokraterna lovar även att starta utbyggnaden av både tunnelbana och Spårväg syd redan nästa år i stället för 2023. Liksom fortsatt stopp för utförsäljningen av hyresrätter, en aktiv klimatpolitik och bostadslöften på Bromma flygplats.

– Bromma flygplats ska på sikt avvecklas och vi kan tänka oss att sparka igång planer på att bygga cirka 35 000 lägenheter där, säger Karin Wanngård.

Det flersidiga dokumentet innehåller förutom en sakpolitisk plattform även förslag till fördelning av borgarrådsposter. Miljöpartiet har i dag tre borgarrådsposter och S kan tänka sig att MP, trots valtappet, skulle kunna få behålla dessa.

– Jag ser att den uppställning vi har haft har varit bra. Det är en liknande form av förslag som ligger på bordet. Den vill jag inte röra om alltför mycket. Men det är verkligen en förhandlingsfråga, säger Wanngård.

Fortsatt rödgrönrosa minoritetsstyre innebär att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll till skillnad från ett blågrönt styre mellan MP och Alliansen. Men enligt Karin Wanngård går problemet att lösa med goda förhandlare.

– SD ska inte ha något inflytande i Stockholm. Det står jag benhårt fast vid. Det innebär att om vi skulle få ett starkt minoritetsstyre så måste man förhandla och göra upp om budget och ärenden i större nämnder. Det görs redan i dag och är inget konstigt.

Har du gett upp tanken på en mittenlösning?

– Nej, Centerpartiet och Liberalerna säger nej för att de sitter och förhandlar med Alliansen. Men jag ser att en sådan lösning skulle vara bra och framkomlig. Det finns också papper på bordet kring en sådan politisk plattform, säger Karin Wanngård.

Läs mer: Miljöpartiet börjar förhandla med Alliansen i Stockholm

Miljöpartiet vill i nuläget inte kommentera budet i DN. Trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) meddelade i måndags i DN att man inleder samtal med alliansen eftersom såväl Socialdemokraterna som Centerpartiet och Liberalerna har stängt dörren till en mittenlösning mellan blocken.

Läs mer: Fem möjliga styren i Stockholms stad

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.