Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-profilen-mohamed-nuur-lamnar-partiet/

STHLM

S-profilen Mohamed Nuur lämnar partiet

För ett år sedan var han stolt ersättare till riksdagen för Socialdemokraterna – nu lämnar han partiet för Vänsterpartiet.
För ett år sedan var han stolt ersättare till riksdagen för Socialdemokraterna – nu lämnar han partiet för Vänsterpartiet. Foto: Jonas Lindkvist

Den socialdemokratiske profilen Mohamed Nuur från Tensta lämnar partiet.

– Det vore hyckleri av mig att stanna kvar, säger 30-åringen som länge varit en av förortens starkaste politiska röster.

Nu satsar han istället på en karriär i Vänsterpartiet.

Den stridbare barnskötaren från Tensta valdes efter en kometkarriär till ordförande för Tenstas socialdemokrater 2015. Vid valet tre år senare – 2018 – blev han en av de verkliga ”kryssraketerna” i personvalet till riksdagen.

Då var han stolt och glad – precis som han också blev då han förra året utnämndes till ersättare i riksdagen.

I dag känner han helt annorlunda. Att hamna så långt ner som på 17:e platsen på riksdagslistan som han gjorde då ser han numera mer som ett slags försök att ”kapa hans vingar”. Någon socialdemokratisk ängel har han för övrigt aldrig varit.

– Jag är glad över att jag alltid sagt vad jag tycker och ofta varit öppet kritisk i debattartiklar och insändare, säger Nuur som är övertygad om att han har en bred väljarbas i förorterna – dock inte på basis av ideologi utan på grund av att han har väljarnas förtroende i sakfrågor.

Han har ofta understrukit att han är en representant för de som bor i förorten – och inte en politisk karriärist.

Att Socialdemokraterna valt att regera på en budget som SD haft inflytande över blev droppen för Nuur. Han vill varken ”företräda eller förknippas” med partiet längre.

– Det vore hyckleri av mig att stanna i ett parti som accepterat det. Jag kan inte be människor att rösta på mig när jag varken har inflytande eller kontroll över vart partiet är på väg, säger han.

De fyra senaste åren med Januariavtalet har, enligt Nuur, varit fyra smärtsamma år av kompromissande med värderingar som han inte längre kan förlika sig med.

– Man måste ha makt för att kunna förändra. Men inte makt till varje pris.

”Det vore hyckleri av mig att stanna i ett parti som accepterat en blåbrun budget. Jag kan inte be människor att rösta på mig när jag varken har inflytande eller kontroll över vart partiet är på väg”, säger Muhamed Nuur.
”Det vore hyckleri av mig att stanna i ett parti som accepterat en blåbrun budget. Jag kan inte be människor att rösta på mig när jag varken har inflytande eller kontroll över vart partiet är på väg”, säger Muhamed Nuur. Foto: Jonas Lindkvist

Han är glad över att Sverige fått sin första kvinnliga – och socialdemokratiska – statsminister, men att det skett på bekostnad av att man nu styr med en budget som SD haft inflytande över är det inte värt.

– Magdalena Andersson säger att SD ”bara” har inflytande över 10 av 74 miljarder. I min värld spelar det ingen roll om det är 3 öre eller 10 miljarder. Inte ens om statsministern vore afrosvensk hade det spelat någon roll, säger Nuur.

Under en presskonferens på söndagen tillkännagav han att han istället blir medlem i Vänsterpartiet, ett parti som har kraftig medvind i Stockholm. Partisekreteraren Aron Etzler var med och hälsade Nuur välkommen. Nuur förnekar att det finns en plan för hans politiska framtid i partiet.

– Mina politiska positioner har aldrig varit min drivkraft, jag har armbågat mig fram i sakfrågorna. Om Västerpartiet vill använda sig av den kraften är det upp till dem, de vet vem de får, säger Mohamed Nuur som varit ersättare i så väl Spånga-Tensta stadsdelsnämnd som i socialnämnden och i riksdagen.

Han menar att den medvind Vänsterpartiet har i Stockholm visar att man inte längre är socialdemokraternas dörrmatta. Partiledaren sedan oktober 2020, Nooshi Dagostar, har enligt Nuur visat ett ledarskap som övertygar.

– Jag tror på politiken. Men för mig är det samma sak som att stolt stå för sina värderingar. Det anser jag inte att socialdemokraterna gjort.

Läs mer: ”Vill jag bli en av de tysta? Svaret är nej”

Ämnen i artikeln

Tensta
Järva
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt