Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

S: Reinfeldt gömmer sig när landet brinner

Oppositionen anklagar regeringen för passivitet efter upploppen i Stockholmsförorten Husby. Nu kräver Socialdemokraterna att statens subvention till kommuner för omhändertagande av unga återinförs. Både statsministern och Vänsterpartiet avvisar förslaget.
 

Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justititeutskott, vill att den subvention till landets kommuner för omhändertaganden enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) ska återinföras. Den togs bort av regeringen 2007.

– De mest brottsaktiva ungdomarna måste i många fall bort från gatan, och det gör man med LVU-omhändertaganden, säger han.

På en pressträff på tisdagen gjorde Fredrik Reinfeldt (M) sitt första uttalande om situationen i Husby och avvisade Morgan Johanssons förslag. Statsministern tror mer på att satsa på utbildning och fler vägar för unga in i arbetslivet.

– Begår man brott i Sverige så finns ju ett rättssystem som nu ska pröva om det finns enskilda individer som har gått för långt. Och vi har redan sedan länge ett system i sådant fall för omhändertagande som vi snarare har breddat eftersom vi också möjliggör numera för att det ska kunna ske i brottsförebyggande syfte, säger Fredrik Reinfeldt.

Vänsterpartiets Eva Olofsson, ledamot i riksdagens socialutskott, stödjer inte heller förslaget.

– Det är ingenting som vi har haft förslag på över huvud taget, säger hon.

Justitieminister Beatrice Ask (M) hänvisade tidigare till integrationsminister Erik Ullenhag (FP) men kommenterar nu händelserna i Husby.

– En del tycker nog att det är spännande att delta medan andra är upprörda över sin egen situation och samhället, det är en brokig bild, säger hon till TT.

Erik Ullenhag pekar på att åtgärder angående situationen i Husby redan vidtagits av regeringen för att fler poliser ska finnas på plats och insatser för bättre skolor i förorter som Husby.

– Jag blir ibland ganska störd på att det ges en bild av att det är ungdomar i Rinkeby eller Husby eller någonstans vill någonting och därför kastar sten på polisen. Det är inte så att det är representativa för ungdomarna i Husby. Den kraftiga majoriteten i Husby vill ha trygghet, säger han.

Oroligheterna där fyra poliser skadats och ett 50-tal bilar stuckits i brand startade samtidigt som många svenskar var upptagna med att titta på VM-finalen i ishockey i söndags kväll. På plats i Globen fanns en jublande statsminister. Efter ett och ett halvt dygns tystnad om händelserna i Husby kallade till pressträff på tisdags eftermiddagen.

– Det passar att visa sig på hockey-VM. Men när det egna landet brinner springer man och gömmer sig, säger Morgan Johansson.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till Fredrik Reinfeldt. Han anser att statsministern borde kallat till presskonferens tidigare – på samma sätt som han gjorde den 26 april när han reagerade mot hot inom fotbollen när två tränare i hans favoritlag Djurgården avgått efter hot.

– Jag tycker att samhället borde markerat och det är ytterst statsministerns uppgift - mot våldet och mot den otrygghet som skapat våldet och som växer av våld, säger Gustav Fridolin.

På kritiken från Gustav Fridolin svarade Fredrik Reinfeldt att han är ”mycket konsekvent” i sin politiska gärning.

– Jag är väldigt övertygad om att flertalet av Sverige inte upplever våldet och ser inte särskilt mycket våld. Men det finns en hel del som lever i skuggan av och i konsekvenserna av våldsanvändning och för dem så är det vardag. Och det betyder en helt annan känsla av samhälle och frihet, säger Fredrik Reinfeldt.

Men det var inget svar på frågan riktigt?

– Jo, det var ett svar på frågan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.