Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/s-vill-se-karantansregler-i-region-stockholm/

STHLM

S vill se karantänsregler i region Stockholm

Oppositionsregionrådet Erika Ullberg (S) efterlyser karantänsregler. Foto: Erik Ardelius

Regionens förtroendevalda och topptjänstemän ska inte kunna gå direkt mellan uppdrag i politiken och näringslivet. Det anser Socialdemokraterna, som föreslår karantänsregler för regionens tjänstemän och politiker. 

– Vi vill inte att man ska gå direkt från ena sidan bordet till den andra, säger Erika Ullberg (S), oppositionsregionråd. 

Anna Gustafsson
Rätta artikel

I en motion som Socialdemokraterna lägger i regionfullmäktige skriver partiet att de så kallade svängdörrarna mellan politiken och näringslivet riskerar att underminera förtroendet för de förtroendevalda och regionens beslutsfattande. Därför ska övergångarna till andra sidan inte kunna ske utan en viss tid av karantän, föreslås det.  

DN har uppmärksammat hur en tidigare konsult från Boston Consulting Group som anlitats för uppdrag på Karolinska rekryterades direkt från bolaget in i sjukhusledningen där han bara månader efter att han anställts som produktionsdirektör  skrev under en ett avtal för inköp av konsulttjänster av sin forna arbetsgivare.

Han deltog även i poängsättningen av anbudsgivarna vid själva upphandlingen – som BCG vann. ”Inte lämpligt”, konstaterade senare sjukhusets internrevision som slog fast att regler för jäv och intressekonflikter inte följts. 

– Vi har haft en del tråkiga exempel i Stockholmsregionen. Det här är en typ av delikatessjäv som vi vill undvika. Från politiken väckte Filippa Reinfeldts skifte från politiken till en vårdaktör som landstinget har stora avtal med många frågor, säger Erika Ullberg. 

Från den 1 juli 2018 finns karantänsregler för övergångar till annat än statlig verksamhet, som innebär att tidigare statsråd eller statssekreterare inte får ta sig an ett nytt uppdrag eller befatta sig med vissa frågor inom en viss period efter att regeringsuppdraget avslutats. Liknande regler bör införas i Region Stockholm, anser S, som pekar på att Stockholmsregionen är kommunsektorns största upphandlare och inköpare av varor och tjänster.

– Stockholm som är den största regionen borde föregå med gott exempel. Vi tycker att det finns en trygghet för alla inblandade, och även för medborgarna i att det är ordning och reda, och att man vet var som som gäller. Det ska inte få finnas en misstanke om att man fattar beslut för att otillbörligt gynna någon eller att man själv blivit ”belönad” med ett jobb, säger Erika Ullberg (S).