Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så blev utsikten efter trädattentatet

Utsikten mot Münchenbryggeriet, än så länge.
Utsikten mot Münchenbryggeriet, än så länge. Foto: Hampus Lundgren
Här har ni er utsikt (men inte så länge till). ”I mitten av november står sex nya, minst lika höga pilar här”, säger Björn Embrén, trädansvarig, Stockholms stad.

Det märks en viss skadeglädje i rösten hos mannen som ansvarar för reinkarnationen av de dödade pilarna på Norr Mälarstrand. Björn Embrén lovar att bostadsrättsägarna på Norr Mälarstrand nummer 6–16 inte kommer att få njuta panoramavy mot Münchenbryggeriet och Gamla stan särskilt länge till.

– Jag har precis varit i Tyskland och valt ut sex kanonfina pilar. De är 10–12 meter höga, precis som de gamla, även om de inte är lika täta, säger Björn Embrén.

Att återställa pilallén kostar staden omkring 1,5 miljoner kronor. Bara träden går på cirka 100.000 kronor stycket. Stubbarna ska bort och jorden måste saneras eftersom giftet som använts inte får vara i närheten av vatten.

Vad är det för gift som dödat träden?

– Det säger vi aldrig. Jag vill inte att folk ska veta det, för då söker de upp det på nätet och köper det. Bara det senaste året har ju 50 träd i Stockholm strukit med efter skadegörelse. Vi behöver många trädväktare i Stockholm, säger Björn Embrén.

I går besökte sörjande stockholmare de sex sorgsna stubbarna i pilalléns gapande hål. För pensionerade Thorbjörn Nilsson och Lennart Holm var det utflyktsmålet för dagen.

– Vi sörjer träden. Det är hemskt hur någon kan göra så här. Det är ju ett så fint gångstråk med vacker allé. Förr var Norr Mälarstrand skräpig men nu har de ju lagt ned så mycket på att göra det snyggare här. Det är bra att de ska köpa nya träd, säger Thorbjörn Nilsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.