Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Så blir Gallerian efter bantning på höjden

Hörnhuset har gjorts lägre och dragits in från Hamngatan för att inte dominera så mycket.
Hörnhuset har gjorts lägre och dragits in från Hamngatan för att inte dominera så mycket. Foto: Lungaard och Tranbjerg Arkitekter

Nybygget i Galleriankvarteret kapas på höjden och dras in från Hamngatan. På det sättet blir huset mindre dominant och bör ha goda chanser att bli verklighet.

Omdaningen av Galleriankvarteret är i full gång. En del – byggnaden i korsningen Hamngatan–Regeringsgatan – har dock stoppats. Här vill AMF-fastigheter riva kontorshuset och bygga ett nytt modernare och större. Dessutom planeras bostäder vid Regeringsgatan.

När planerna var ute på remiss riktades skarp kritik mot att huset skulle bli alldeles för högt och dominant. Länsstyrelsen och stadsbyggnadsnämnden var överens om att det borde ritas om.

– Vi har tagit till oss synpunkterna och jag tycker att det har gjort att den nya gestaltningen av byggnaden är bättre än den gamla, säger Mats Hederos, vd för AMF–fastigheter.

Höjden har sänkts så att den delen i kvarteret inte blir den högsta. Grannhuset mot Malmskillnadsgatan är lite högre. Dessutom dras byggnaden in från Hamngatan så att den inte upptar blickfången nerifrån Kungsträdgården och Norrmalmstorg.

– Byggnaden blir mindre dominant från Hamngatan, men den syns inte heller så mycket som det förra förslaget från Skeppsholmen. Vi får ut lite mindre kontorsyta, men det nya förslaget har å andra sidan lite fler bostäder, säger Mats Hederos.

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) är nöjd med det han sett av det omarbetade huset.

– Det här är en klar förbättring, säger han.

Värdena på fastigheter i Stockholms city är så höga att alla fastighetsägare vill bygga extra på höjden när de ska bygga nytt eller bygga om vilket leder till långa debatter. Snart kommer Stockholms stad att lägga fram en vision om city.

– Det behövs en vision eller ett program så att vi inte alltid hamnar i samma bråk om hur höga husen ska vara, anser Roger Mogert.

Mats Hederos håller med om att det behövs visioner.

– Jag tror att vi fastighetsägare och Stockholms stad egentligen är ganska överens om hur vi vill ha City. Får vi visioner och program är det bra, men det får inte vara pekpinnar, säger Mats Hederos.

Fler omstridda projekt

Det pågår höjdstrider om flera Cityprojekt. Utöver Gallerian är även ombyggnaden av bankhuset närmast Sergels torg och planerna på ett nybygge i hörnet Regeringsgatan–Mäster Samuelsgatan i stöpsleven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.