Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så blir nya bankkvarteret i City

Ombyggnaden av bankkvarteret ska göra Malmskillnadsgatan till en del av stadslivet.
Ombyggnaden av bankkvarteret ska göra Malmskillnadsgatan till en del av stadslivet. Foto: Marge arkitekter

När storbanken flyttar ut väcks Malmskillnadsgatan till liv och soldyrkarna får en bred trappa att bränna sig på. Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad väntas vid nästa möte godta detaljplanen för ännu en stor kvartersomdaning i City.

SE-banken lämnar sitt väldiga huvudkontor nästa år för att flytta till Arenastaden i Solna. Det gör att bankens byggnader på båda sidorna av Malmskillnadsgatan mellan Mäster Samuelsgatan och Hamngatan får nya hyresgäster. Det betyder att byggnaderna blir högre, får grönska på taket och anpassas för moderna kontorskrav.

Vasakronans hus får två–tre nya våningar, fastighetsägaren får in även 30 bostäder och ännu ett storhotell med 300–400 rum i kvarteret. En byggnad mot Hamngatan ska ersättas med en ny kontorsbyggnad och en utbyggnad från 1990-talet försvinner för att ge plats för en trappa.

Stadsbyggnadsnämnden väntas godkänna detaljplanen vid nästa sammanträde, men den är inte okontroversiell. Som nästan alla andra kontorskvarter i City anses husen ha kulturhistoriskt värde och såväl Skönhetsrådet som kulturnämndens kulturmiljöutskott avstyrkte planen när den var ute på samråd och även Länsstyrelsen hade kritiska invändningar.

Efter samrådet har förslaget bearbetats, bland annat har byggnaderna blivit lite lägre. Om det räcker för att få Skönhetsrådet och kulturmiljöutskottet på gott humör är osäkert. Stadsbyggnadskontoret anser dock att förslaget har så stora fördelar för stadsbilden att det överväger nackdelarna.

Malmskillnadsgatan är där den går genom bankkontoren en sällsynt mörk och öde del av City. Stadsbyggnadskontoret ser en öppning av bottenvåningarna vid Malmskillnadsgatan som den kanske mest positiva delen med planen. Även den breda trappa som ska förbinda Malmskillnadsgatan med Sveavägen och kunna bli en ny samlingsplats – särskilt när det lyser eftermiddagssol – ses som ett mycket positivt inslag.

– Jag tror att det kan bli ett lyft för Malmskillnadsgatan. Det är också väldigt positivt att terrasserna en bit ovanför Sveavägen återskapas. Det var den främsta invändningen mot det ursprungliga förslaget från vår sida, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.