Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 15:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-far-du-ett-stressfritt-liv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Så får du ett stressfritt liv

Författaren och yogaläraren Karin Björkegren Jones är aktuell med boken ”Ett stressfritt liv”.
Författaren och yogaläraren Karin Björkegren Jones är aktuell med boken ”Ett stressfritt liv”. Other: Anneli Hildonen

När författaren och yogaläraren Karin Björkegren Jones för fem år sedan drabbades av bröstcancer fick det henne att ta riktning mot ett nytt sätt att leva. 

– Kroppen behöver stunder eller dagar då vi bara är utan att prestera någonting, säger hon. 

Artikeln har uppdaterats.

Karin Björkegren Jones högerarm fungerar som en stressmätare. När hon drabbades av bröstcancer för fem år sedan fick hon lymfödem som en biverkning av alla behandlingar. Fast Karin i dag är friskförklarad dras hon med en arm som svullnar när tillvaron blir för stressig.

– Stress behöver inte nödvändigtvis innebära att man har för mycket att göra. Det kan lika gärna handla om att man inte tar hand om sig eller gör saker som man inte mår bra av, säger Karin Björkegren Jones som kommer ilandes till intervjun. Innan vårt möte har hon filmats i ett ”hemligt” framtida projekt och nu ska hon prata med mig om ett stressfritt liv – ett ämne som även är titeln på hennes senaste bok. Som frilansjournalist, föreläsare, yogalärare och författare har hon mycket i görningen – men armen är inte svullen. Till skillnad från tidigare i livet, har Karin nämligen lärt sig att pausa mellan varven. Vilket också är huvudtemat i boken.

– Stress är en naturlig reaktion som är bra när du behöver göra något snabbt eller har bråttom. Problemet i dag är att många människor har stresspåslag hela tiden. Att det har blivit ett normaltillstånd att alltid vara uppkopplad, nåbar och ha tusen bollar i luften. Min bok handlar om hur viktigt det är med återhämtning. Och hur vissa övningar kan vara till hjälp för att hantera stress.

Morgonyoga i sängen, eftermiddagstupplurar, mobilfritt umgänge, långsammare andning och att ha lite tråkigt är några av metoderna Karin Björkegren själv tagit till för få en mindre stressig tillvaro. Genom åren har den nämligen varit väldigt stressigt emellanåt. Karin minns att hon redan som barn kände sig stressad och längtade efter lugn och ro. ”Varför är det jämt en sådan stress?” är inledningen på en dikt som finns publicerad i boken. Författare: en tioårig Karin.

– Nästan hela livet har jag känt att saker omkring mig har snurrat för snabbt. Och att jag har varit väldigt dålig på att säga ifrån. I stället för att stanna upp och känna efter gasade jag på i 150. Och obehag och känslor av oro dämpade jag med sötsaker.

Läs mer: ”Allt prat om starka kvinnor tröttar ut mig”

Ett andrum fann Karin när hon började Ashtangayoga i trettiofemårsåldern.

Det var mycket tack vare dottern Mira som hon kom att fortsätta med träningen, dottern tyckte nämligen att ”mamma blev trevligare” av yogan. När Karin senare drabbades av cancer, hennes ”punka mitt i livet” som hon skriver i boken, blev yogan ett redskap som gjorde det lättare att ta sig igenom alla behandlingar. Men framför allt kom cancern att innebära att Karin tog riktning på ett mindre stressigt liv.

–  Jag vet inte om stressen bidrog till cancern, men jag vet att stress kan försvaga immunförsvaret. Och utan återhämtning har kroppen ingen chans att bygga upp det. Kroppen behöver stunder eller dagar då vi bara är utan att prestera någonting.

Läs mer: Experten: Stress är ofta boven bakom kvinnors sömnproblem

”Varför är det jämt en sådan stress?” är en fråga som Karin fortsatt att fråga sig i livet. Att vårt samhälle bygger på konsumtion och att det mesta helst ska gå så snabbt som möjligt tycker hon är märkligt. Vem har bestämt att det ska vara så?

– Vi lever i en kultur där det anses kreddigt att ha tusen järn i elden. Behovet av vila är däremot inget man stoltserar med. Men själv blir jag faktiskt en bättre människa av min eftermiddagssömn, säger hon och håller upp sin högerarm.

– Att min arm håller sig i balans kan jag till stor del tacka min goda sömn för. Lymfsystemet jobbar som bäst när du sover. Jag hör ofta kvinnor klaga på att de känner sig svullna. En tupplur om dagen skulle säkert hjälpa många av dem.

Men går det verkligen att leva ett stressfritt liv?

– Jag tror det. Vi kan i alla fall lära oss att hantera stressen. Skillnaden mot förr är att vi ständigt utsätts för stimuli i dag. Med våra mobiler kan vi göra allt hela tiden; svara på mejlen medan vi går, uppdatera våra sociala medier-kanaler på tunnelbanan och så vidare. Det är väldigt få tillfällen då vi bara sitter och glor ut i tomma intet. Men det är precis det jag tror vi behöver göra oftare.

Läs fler artiklar från DN:s artikelserie om stress.

Fotnot: Det finns inga vetenskapliga belägg för att cancer orsakas av stress.

Fakta.Karin Björkegrens tips för ett stressfritt liv

1 Yoga – nästan inget får mig att landa i mig själv och i stunden som yoga gör.

2 Promenad, helst i en skog där stammarna är höga. Egentligen borde det heta ”gå på saken”, i stället för ”sov på saken”. En promenad skingrar orosmolnen och man kan se klarare.

3 Lymfmassage. Världens bästa massageform, får dig definitivt att landa i din kropp och mjukna i alla delar. Massagen sätter dessutom fart på ditt lymfsystem, ditt immunförsvar.

4 Powernap/tupplur. 10–20 minuter varje dag, gärna efter lunchen ger dig mer kraft. Vi behöver mer pauser i våra liv. Fler mellanrum. Jag tror att det är där i mellanrummet som storheten finns.

5 Våga ha tråkigt. Ligga på sofflocket och inte göra någonting tror jag är en bra stressmedicin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.