Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 19:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/sa-fick-svensksomalierna-skulden-for-sin-egen-dod/

2 min 42 sek. På den muslimska begravningsplatsen på Tyresö har flera gravar tillkommit de senaste veckorna. Många av de nya gravar är människors som kom från Järvaområdet, enligt uppgift till DN.
STHLM

Så fick svensksomalierna skulden för sin egen död

När sex svensksomalier i Järvaområdet i Stockholm avlider i covid-19 väcker det uppmärksamhet.

Några dagar tidigare har Folkhälsomyndigheten sagt att inga tecken syns på smittspridning i samhället.

Brist på information och brist på integration påstås vara orsak till den omfattande smittspridningen i Järva.

Men vad var det egentligen som hände? Nu berättar de utpekade sin historia.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 19 Mohamed Abukar, 85 år, avled i covid-19 den 27 mars. Nu berättar hans yngsta son Zakaria Mohamed Abukar om vad som hände och hur han ser på debatten om corona och förorterna.
Foto: Anette Nantell
Bild 2 av 19 Det nya coronavirsuet har slagit hårt mot Rinkeby. Informationsblad om viruset på olika språk täcker nästan alla vårdcentralens fönster.
Foto: Anette Nantell
Bild 3 av 19 – Ibland tänker jag att vi borde ha samma synsätt som viruset, som endast ser människan. I Sverige upplever jag att det nästan finns en besatthet av att koppla saker och ting efter ditt ursprung, säger Zakaria Mohamed Abukar om hur han ser på debatten som förts efter nyheten om de sex svensksomalierna som avled i covid-19 i Stockholm.
Foto: Anette Nantell
Bild 4 av 19 Antalet bekräftade fall av coronaviruset i Stockholms län är fortfarande stort i Rinkeby-Kista. Den 29 april finns 378 bekräftade smittade fall och 66 avlidna. – Vi såg en minskning under vecka 15, men sedan vecka 16 har vi sett att antalet smittade ökar igen. Varför vet vi inte, säger Per Follin, smittskyddsläkare på region Stockholm.
Foto: Anette Nantell
Bild 5 av 19 Zakaria Mohamed Abukar håller sin pappas bönemössa och radband. Saker som pappa alltid bar på. – Pappa var alltid glad och social. Han gillade att klä sig i skjorta, så jag såg till att han alltid hade fina skjortor på sig. Vi var nära pappa och jag har fortfarande inte kunnat berätta för mina två yngsta barn om att deras farfar är död.
Foto: Anette Nantell
Bild 6 av 19 På den muslimska begravningsplatsen på Tyresö har flera gravar tillkommit de senaste veckorna. Många av de nya gravar är människors som kom från Järvaområdet, säger flera anhöriga till DN.
Foto: Anette Nantell
Bild 7 av 19 Här begravdes Zakaria Mohamed Abukars pappa den 7 april. Veckan efter begravdes en vän till Zakarias pappa som även avlidit i covid. – Det är begravningar nästa varje vecka, ibland kan anhöriga inte vara med för att de själva är i karantän, säger Hussein Farah Warsame.
Foto: Anette Nantell
Bild 8 av 19 Selma Adilagic är sjuksköterska på Rinkeby vårdcentral och står inne i ett tält som sattes upp i mitten av mars. Där pågår triagering, vilket innebär att vårdpersonal gör bedömning hur pass sjuk en patient är. Vårdcentralen fick de första patienterna precis i början av mars.
Foto: Anette Nantell
Bild 9 av 19 Läkaren Narges Nasser på vårdcentralen i Rinkeby ser ingen mening med att peka ut olika etniciteter utan tror att det handlar om hur människor bor och att de flesta i Rinkeby tillhör arbetarklass. – Jag tycker det är fel att peka på etnicitet och tycker det är hemskt hur somalierna har hängts ut.
Foto: Anette Nantell
Bild 10 av 19 Nura Abdulahi Ibrahim är butiksägare på Rinkebystråket. Varje dag följer hon Folkhälsomyndighetens presskonferenser och följer nyheterna på tv. – Jag har hela tiden hållit mig uppdaterad av läget. Vi är precis som alla andra. En del är försiktiga, andra inte. Men skillnaden här är att många inte kan jobba hemifrån.
Foto: Anette Nantell
Bild 11 av 19 Vännerna Maryam Mohamed, Salma Warsame och Ruwaida Osman är regionens hälsoinformatörer och delar ut information om corona i Järvaområdet. – När det redan finns rasism och diskriminering mot oss somalier så undrar jag om det verkligen var nödvändigt att peka ut oss som analfabeter och IQ-befriade, säger Ruwaida Osman och syftar på Ebba Busch debattartikel.
Foto: Anette Nantell
Bild 12 av 19 Hussein Farah Warsame är imam på moskén i Rinkeby. Moskén har nu varit stängd i en dryg månad, men imamen har ändå haft mycket att göra. – Jag försöker stötta de anhöriga, men det blir då genom telefon. Flera anhöriga hamnar i chock också eftersom det går så fort och de kan inte ens vara där med sina närstående.
Foto: Anette Nantell
Bild 13 av 19 Hussein Farah Warsame har sedan utbrottet i Rinkeby haft fullt upp. Varje vecka har han möten med stadsdelförvaltningen om hur man ska stoppa smittspridningen.
Foto: Anette Nantell
Bild 14 av 19 På den muslimska begravningsplatsen på Tyresö sitter Sara vid sin pappas grav. Talib Hussain, 51, avled i covid den 16 april. Genom sin livsmedelsaffär blev han en känd profil i Tensta. – Min pappa var försiktig, ställde ut skyddshandskar till kunder och hade handsprit framme. Han duschade när han kom hem och bytte till rena kläder. Men han blev ändå sjuk.
Foto: ANETTE NANTELL
Bild 15 av 19 Fredrik Jurdell är förvaltningschef för Spånga-Tensta. – Den generella informationen har alltid funnits här i Tensta. Vi fick veta om den omfattande smittspridningen samma dag som region Stockholm meddelade allmänheten. Vi hade sett händelser, men hade ingen aning om att smittspridningen var så pass omfattande.
Foto: Anette Nantell
Bild 16 av 19 Hashim Mohamed på Medborgarkontoret i Tensta menar att smittspridningen handlar om mer än brist på information.
Foto: Anette Nantell
Bild 17 av 19 ”Det blir fel när man fokuserar på läsförståelse. För det är inte det som är problemet här” säger Hashim Mohamed.
Foto: Anette Nantell
Bild 18 av 19 Fatima Mohamed (till höger) är en av regionens hälsoinformatörer. Hon pekar på klassfrågan och säger att den är den mest rimliga förklaringen till att viruset kan härja fritt i Järvaområdet. När Salma Warsame kommer förbi Medborgarkontoret får hon en uppmuntrande kram av Fatima Mohamed.
Foto: Anette Nantell
Bild 19 av 19 Zakaria Mohamed Abukar driver sin hårsalong på Rinkebystråket. Han stängde sin salong efter att hans pappa insjuknade i covid-19. Efter pappans begravning har han börjat jobba igen. – Jag kan inte stanna hemma, utan jag måste försörja mig och min familj.
Foto: Anette Nantell