Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Så firar du Saint Patrick's day i Stockholm

01:00. I över tusen år har irländarna firat sitt nationalhelgon.

Vill du fira Irlands nationaldag Saint Patrick's day? På lördag hålls Stockholms egen festival i treklöverns tecken med parad, dans och musik. Men festligheterna drar igång redan på fredagen.

I dag är det Saint Patrick's day, Irlands nationaldag. En högtid som även firas långt utanför Irland.

Den som vill festa loss som en typisk irländare gör det bäst på någon av stans irländska pubar, många av dem bjuder på livemusik, sång och dans i toner av grönt dagen till ära.

På lördag avgår även Stockholms egna Saint Patrick's day-parad. Den arrangeras av svensk-irländska föreningen och Irlands ambassad och startar vid Kungliga biblioteket i Humlegården och fortsätter till Kornhamnstorg i Gamla Stan, där det blir fest med musik och dans.

– Innan paraden är det lite familjeaktiviteter, ballongutdelning, ansiktsmålning och i paraden kommer det vara en säckpipeman som underhåller. I Gamla stan väntar sen en konsert med irländsk musik. Det är öppet för att och kommer bli jättekul, säger Emma Patterson, ordförande i svensk-irländska föreingen.

Om man ser någon som inte bär grönt har man enligt amerikansk tradition tillåtelse att nypa dem, men det gäller inte på paraden

– Nej som riktig irländare kan jag säga att det inte är en irländsk tradition från början så det gäller inte, säger Emma Patterson och skrattar. 

Fakta. Paraden.

Vad: Årlig folkfest i treklöverns tecken. Musik, ansiktsmålning och underhållning vid paradens start, längst vägen och i Gamla stan.

Var: Paraden avgår från Humlegården och fortsätter sedan till Kornhamnstorg.

När: Samling klockan 12, paraden startar klockan 13.

Fakta. Pubar där Saint Patrick's day firas.

Brother Tuck, Götgatan 85

The Big Ben, Folkungagatan 97

The Liffey, Stora Nygatan 40

The Dubliner, Holländargatan 1

Wirströms, Stora Nygatan 13

Galways, Kungsgatan 24

O’Connells, Stora Nygatan 21

Nya Carnegiebryggeriet, Ljusslingan 15-17

Fakta. Irlands nationaldag.

Saint Patrick’s Day är Irlands nationaldag och firas till minne av Irlands skyddshelgon Saint Patrick, som tog kristendomen till landet. Treklövern, som blivit en klassisk symbol för högtiden, sägs Saint Patrick ha använt som en liknelse för att förklara treenigheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.